Prea puţini sătmăreni interesaţi de pensia anticipată


Interes scăzut din partea sătmărenilor pentru depunerea dosarelor la pensia anticipată, sau pensia anticipată partială. Dacă ieri s-au prezentat 15 persoane la Casa Judeţeană de Pensii Satu Mare, astăzi doar 6 persoane şi-au depus dosarele.

Deşi în alte judeţe oamenii se înghesuie la ghişeele Caselor Judeţene de Pensii pentru depunerea dosarelor la pensii anticipate, la Satu Mare este linişte. Doar 6 persoane şi-au depus astăzi dosarele la CJP Satu Mare, iar ieri în prima zi a startului la pensionare anticipată, 15 sătmăreni şi-au depus dosarele. Dintre aceştia, majoritatea provin din rândul şomerilor. Cei mai mulţi provin din şomaj şi au lucrat în ultimii ani ca şi casier, confecţioner, laborant, lăcătuş, zidar, confecţioner, bobinator, inginer.

Beneficiarii pensiei anticipate sunt persoanele care au stagiul complet de cotizare şi au cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare şi care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mult decât stagiul de cotizare prezentat de lege. La pensia anticipată reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere reglementată de alte acte normative.

Tot din 1 ianuarie a intrat în vigoare noua lege a pensiilor 263/ 2010. Ca urmare valoarea punctului de pensie rămâne 732,8 lei, iar cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitori în cazul persoanelor cu invaliditate încadrate în gradul I este în coantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie respective 587 de lei. Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5% indiferent de condiţiile de muncă. În cota de contribuţie individuală e indusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrative private, cota de 3% se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011.

Un Comentariu la "Prea puţini sătmăreni interesaţi de pensia anticipată"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.