Atenţie, cade tencuiala !!!

Chiar dacă nu e bine să umblăm cu capu-n nori, din când în când ar fi indicat să scanăm acoperişurile clădirilor, balcoanele şi pereţii imobilelor din Sătmar. Nu e de joacă, oameni buni, mai ales după ce ştirea cu femeia căreia i-a căzut un bolid în cap, desprins de te miri unde, dintr-un balcon, mai bântuie şi în aceste zile ediţiile de ştiri a televiziunilor naţionale.

Nu-i de joacă, mai ales că, şi noi avem o doaie de clădiri pe care tencuiala abia de se mai ţine şi balcoane care, Dumnezeu ştie cum mai stau suspendate pe blocuri. Desigur, în primul rând e vorba despre clădirile vechi, dar nu numai. Centrul Vechi al Sătmarului e plin de asemenea blocuri, de pe care tencuiala “abia aşteaptă să se arunce-n hău”. Aşa că nu doar Galaţiul stă prost cu infrastructura unor clădiri. Nici noi nu suntem cu temele făcute. Cine va fi vinovat dacă, într-o bună zi o bucată de perete se opreşte în căpăţâna vreunui sătmărean? Răspunsul nu e greu de dibuit. Nimeni ! Sau, în cel mai rău caz victima.

Zonele cu risc de “bombardare” cu tencuială, ţigle, cărămizi ori bucăţi de beton din Sătmar, oricât ne-am chinuii, nu se pot număra pe degete. Din păcate sunt multe. Nu trebuie să ne îndepărtăm prea mult de buricul oraşului pentru a ne ştii integritatea corporală în primejdie. Câte o plimbare pe B-dul Vasile Lucaciu, B-dul Traian, strada Ham Janos dar şi pe străduţele colaterale acesteia, pe strada Iuliu Maniu (şi înşiruirea ar putea continua la nesfârşit) pot, în cel mai bun caz, “să ne scoată din circuit” pentru o vreme. De clădirea de pe strada Rândunelelor mai bine să nici nu mai aducem vorba. Propăţită în bârne şi bârnuleţe, abia de se mai ţine în picioare. Nu putem decât spera că nu se va gasi nimeni prin preajmă, în momentul în care se va dărâma. Povestea dispariţiei din peisaj a Vechii Sinagogi, de pe strada Ham Janos, mai trăieşte vie în amintirea multora dintre noi. Aşa că, mai bine umblaţi cu capul în nori, decât să vă treziţi pe un pat de spital după o “bombardare din ceruri”.

2 Comentarii la "Atenţie, cade tencuiala !!!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.