Eu nu ma feresc sa fac o prognoza. Politica. In acest an, Traian Basescu va parasi Palatul Cotroceni. Isi va gasi o alta ocupatie. A nu se intelege ca incerc sa transform o dorinta intr-o prevestire. Nu. Ca de obicei, atunci cand incerc sa anticipez un eveniment, ma bazez pe o serie de rationamente. Pana acum, in ceilalti ani, nu am dat gres.
Ideea indepartarii lui Traian Basescu, pe o cale democratica, de la conducerea statului a devenit o obsesie a opozitiei. Pe buna dreptate. Raul vine de la Presedinte. Orice solutie de indreptare presupune ca in fruntea statului sa fie instalata o persoana care sa respecte Constitutia, mecanismele democratice, in stare sa se faca respectata in tara si in strainatate. Dincolo de mizeriile vietii de zi cu zi, dincolo de efectele dramatice ale curbelor de sacrificiu aplicate de Guvernul Boc, eu cred ca cea mai mare suferinta a cetateanului roman este, in acest moment, deficitul de demnitate. Romanii, sub administratia Basescu, au incetat sa mai fie mandri ca sunt romani. Complexele de inferioritate au fost exacerbate iar o contributie esentiala, in acest sens, a avut-o comportamentul prezidential, care a starnit partenerilor din aliantele noastre euro-atlantice reactii de dispret. Dispretul fata de Presedintele Traian Basescu a fost extrapolat in ceea ce numim dispretul fata de romani. Pentru ca, in definitiv, seful statului este nu numai o institutie, ci si un simbol al acestei tari. Daca simbolul este schimonosit, si imaginea tarii este schimonosita.
Ei bine, acest sentiment de subcetatean, pe care il traiesc romanii, acest autodispret, acest defetism, precum si atitudinea dispretuitoare a altora fata de noi sunt lucrurile care trebuie sa se schimbe in 2011. Si se vor schimba. Dar cum?
Este aproape o regula de trei simpla faptul ca un nou guvern si un nou presedinte nu putem avea, decat prin schimbarea majoritatii parlamentare. Aparent, partidul vulnerabil, deci calificat pentru a transforma minoritatea in majoritate, este UDMR. Partidul balama. In 2010, toata lumea a cersit mila maghiarilor. Si cei care au beneficiat de ea – reprezentantii PD-L – au platit la greu. Maghiarii s-au vandut scump. Extrem de scump. Am facut urmatoarea afirmatie de mai multe ori si o repet si acum. Schimbarea majoritatii parlamentare nu se va face, atunci cand se va face, cu sprijinul UDMR. Si nici nu ar fi igienic, sub aspect politic, sa se intample asa. Pentru sanatatea UDMR si pentru sanatatea vietii politice, in general, ar fi bine ca acest partid sa nu stea doar la putere, ci sa ramana o vreme in opozitie. Si atunci, de unde vine schimbarea? Cum vor putea PSD, PNL si PC, fara alegeri anticipate, sa obtina o majoritate in Parlament, asa cum in fapt a obtinut o majoritate in intentiile de vot, pe care le regasim in cercetarile de piata?
Solutia o va da 2011 cetateanului roman. Amaratul amaratilor. Va fi un an de ruptura. Va fi un an in care mamaliga va exploda. Iar cand va exploda mamaliga, vor fugi sobolanii. Deputati si senatori PD-L, in mod individual, vor incerca sa spele putina. Si se vor duce catre PSD, PNL si PC.
Singura problema cruciala este si ramane aceea ca, la punctul de intalnire, cele trei partide din opozitie vor trebui sa aiba un program comun. Coerent si credibil. Se va face. Pana in primavara. Un an bun!
Sursa: www.sroscas.ro