An Nou Fericit, sătmăreni !!!

Dezmeticirea de după chefurile din noaptea dintre ani dă mai alene pe la uşile sătmărenilor. Străzi aproape goale, demne de filmele apocaliptice este tot ce au găsit primele raze de lumina în prima dimineaţă din acest an. Nici nu este de mirare dacă ne gândim la petrecerile pe cinste care au zguduit oraşele şi satele din judeţ. Dacă unii au trecut cumpăna dintre ani ciocnind câte un pahar de şampanie în sânul familiei, alţii au petrecut cât pentru alte zece nopţi. Prin cluburi, discoteci ori chefuri organizate împreună cu prietenii.

Şi ca un paradox al meleagurilor ardelene, unde ne-am aştepta ca oamenii să fie mai chibzuiţi la fapte şi la vorbe, mai domoli şi nu atât de săritori, miezul nopţii a venit mai repede în multe din oraşele, comunele şi satele din judeţ.

Nemaiavând răbdare să aştepte gongul menit să “îngroape” anul 2010, medieşenii au dat drumul felicitărilor de Anul Nou cu aproape un sfert de ora înainte de “ora oficiala de Revelion”. Si asta nu pentru ca Mediesul ar fi pe un alt fus orar, ci simplu, deoarece petrecăreţii nu au mai avut răbdare pâna la numărătoarea inversă. Nici clopotarii bisericilor nu s-au dat în lături de la a-şi lua la revedere de la anul ce tocmai a trecut. Ca o tradiţie a nopţilor de Revelion din satele noastre, sunetul clopotelor au răsunat şi ele vestind anul ce tocmai urma să se nască.

Cavalcada de sunete i-a scos din case pe o parte din sătmăreni. Şi poate nu doar clopotele şi pocnitorile ce nu au încetat să sfăşie liniştea nopţii dintre ani, ci mai mult focurile de artificii trasformând clipa într-un moment de sărbătoare. Oşenii nu au fost nici ei mai lenţi în ceea ce priveşte “preluarea ştafetei” de la restul petrecăreţilor din judeţ. Cu câteva minute înainte de miezul nopţii urările au curs gârla alături de şampaniile dinainte pregătite. Nici jocurile de artificii nu au lipsit din dotarea oşenilor. Splendoarea de lumini a făcut ca oşenii să iasă pe stradă ori pe balcoane pentru a-şi lua rămas de la anul ce a trecut şi pentru a saluta, plini de speranţe, anul ce tocmai bate la uşă. Sărbătorile nu se termina însă aici. Cei ce poartă numele de: Vasile, Vasilica, Sica, Sile ori orice altă variantă de nume ce derivă de la Vasile, işi sărbătoresc astăzi onomastica. Şirul sarbătorilor de iarnă se va sfârşi cu Boboteaza, când potrivit tradiţiei casele credincioşilor vor fi sfiinţite pentru a alunga spiritele rele, şi a păşi în noul an cu speranţe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.