Observaţiile neoficiale ale unui cadru operativ despre “adevărurile” din bilanţul oficial al jandarmilor sătmăreni

Un document care este intitulat “bilanţ de activitate” este, de obicei, plin de cifre si musteşte de frazeologia specifică instituţiei care l-a “emanat”. Iar când acest document este prezentat într-o conferinţă de presă, orice ziarist onest nu face altceva decât să consemneze şi să transmită opiniei publice, cât mai exact cu putinţă, ceea ce i se prezintă. Asta a făcut şi Sătmăreanul în articolul care se referea la expunerea bilanţului activităţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, articol intitulat “Jandarmii s-au zbătut să reducă la jumătate infracţionalitatea din judeţ”.

Doar că întotdeauna poate fi mult mai interesant pentru toată lumea mai curioasă cum este văzut şi receptat un astfel de bilanţ oficial de oameni din interiorul instituţiei care-şi prezintă lista de realizări şi nerealizări. Astfel că, la solicitarea noastră, un ofiţer din cadrul IJJ Satu Mare – al cărui nume îl trecem deocamdată sub tăcere, ca să nu fie prea devreme luat la rost doar pentru că a avut curajul să-şi exprime opiniile – a făcut câteva scurte şi pertinente comentarii la bilanţul oficial pe anul 2010 al instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea.

Prin urmare, publicăm în continuare câteva dintre părţile din bilanţul oficial cu pricina şi observaţiile ofiţerului (acestea din urmă apar, grafic vorbind, având o altă culoare – tocmai pentru a fi mai vizibilă diferenţa de opinii ). Intertitlurile ne aparţin. La urma urmei, libertatea de exprimare a opiniilor este una perfect constituţională, chiar dacă – mai ales într-un sistem militarizat – poate avea interpretări şi consecinţe ne- sau chiar anticonstituţionale…

Se fac diferenţe între “VIP”-uri şi restul lumii ?

“În anul  2010 activitatea unităţii  a fost direcţionată în vedereaperfecţionării activităţilor şi structurilor unităţii în vederea creşterii aportului la siguranţa cetăţeanului şi pregătirea personalului cu scopul aderarii la României la spaţiul Schengen.

Pentru realizarea acestui scop au fost stabilite ca principale următoarele obiective:

Creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, a bunurilor şi a proprietăţilor acestuia”

Nu ştiu dacă putem spune că s-a realizat gradul de siguranţă al cetăţeanului din moment ce nu s-a făcut o reorganizare a sistemului în aşa fel încât să fie reduse la minim funcţiile din „cazarmă” şi să fie trecute la ordine publică, pentru a se simţi cu adevărat în siguranţa cetăţeanului.

“Eficientizarea misiunilor date în competenţă în vederea atingerii scopurilor cu costuri minime”

Cred că am realiza acest aspect dacă ar fi o mai mare transparenţă din partea celor din conducere, pentru a observa care au fost de fapt costurile totale şi care au fost rezultatele cu adevărat – strict din punct de vedere profesional (aşa cum le place unora să se exprime în această instituţie). Am fi foarte bucuroşi să se vorbească mai exact şi la obiect despre mult trâmbiţata reclamă COST-EFICIENŢĂ.

“Perfecţionarea pregătirii personalului în vederea îndeplinirii cu profesionalism a atribuţiilor de serviciu, a misiunilor şi sarcinilor ce revin unităţii”

In urma acestor perfecţionari,o sa vedem cândva şi rezultatele obţinute ?

“Pregătirea personalului unităţii în domeniul Schengen”

După câte am aflat deja, ţara noastră este pe punctul de a fi respinsă (şeful IJJ nu se uită la ştiri ?), rămâne de văzut care au fost cauzele. Să fie oare vorba inclusiv despre slaba pregătire a cadrelor din MAI ?

“Consolidarea stării şi practicii disciplinare (oare ne poate da un exemplu personal inspectorul sef Avram?) creşterea exigenţei şi fermităţii în aplicarea prevederilor legale”

Acestea sunt doar cuvinte mari, dar adevărul este că se fac foarte puţine lucruri bune din partea unora pentru a fi realizat. În contextul realităţii de zi cu zi, cred că acest cuvânt pompos – “fermitate” – se referă doar la cazurile în care este vorba de “exigenţă” în ceea ce-i priveşte pe cerşetori, boschetari, curve şi cetăţeanul de rând în puţine cazuri. Dar nu mai este vorba cu adevărat de fermitate în cazuri în care sunt implicate persoane “importante” – un viceprimar, un director de la REAL s.a.

“Consolidarea capacităţii logistice a structurilor specifice din unitate”

Prin asta se inţelege, oare, asfaltarea curţii, instalarea de fântână arteziană şi unele ferestre termopane care au fost puse la anumite birouri ?

“In acest sens conducerea unităţii s-a preocupat permanent de aplicarea metodelor moderne de management în activitatea curentă şi de perspectivă a  unităţii.

Numărătoare corectă, nu “stil Roberta Anastase”

În anul 2010, activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 5137 misiuni specifice, rezultând o creştere de peste 56 % a misiunilor faţă de perioada similară a anului 2009. În continuare vom analiza comparativ cu perioada similară a anului 2009

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel:

1.       1542 misiuni de asigurare a ordinii publice

2.      2163 misiuni de menţinere a ordinii publice

3.       284 misiuni de intervenţie;

4.       440 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii.

5.       708 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere”

Este pentru prima data când adună corect numerele (nu ca în celelalte bilanţuri publicate pe net, la care nu le ieşeau calculele, că aritmetica e treabă complicată). Observăm o creştere a numărului de misiuni executate, dar oare măsurile de prevenire şi rezultatele sunt pe măsură ? sau s-a „ars gazul” degeaba ?

Bilanţ-bilanţ sau doar statistică de comparaţie ?

“Cu  toate că activitatea desfăşurată în anul 2010 s-a desfăşurat sub auspiciile constrângerilor bugetare cu toate greutăţile şi problemele inerente, a fost apreciată în mod deosebit munca jandarmilor sătmăreni în anul care în curând se va încheia, fiind evidenţiate rezultatele obţinute în misiuni, participarea la misiunile organizate în comun cu celelalte structuri de ordine şi siguranţă publică, dar şi implicarea în viaţa comunităţii locale.”

Concluzie provizorie pe scurt: în realitate, în acest “bilanţ” nu e nimic clar, doar o simplă  comparaţie între anul 2009 şi 2010. Nu apare nimic despre problemele cu care se confruntă subordonaţii domnului Avram, despre lipsurile acestora din teren, despre  legile prin care sunt dezavantajaţi oamenii de rand s.a.

4 Comentarii la "Observaţiile neoficiale ale unui cadru operativ despre “adevărurile” din bilanţul oficial al jandarmilor sătmăreni"

  1. Pingback: Cât de scurte sunt picioarele minciunilor colonelului Gheorghe Avram, şeful jandarmilor sătmăreni ? | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.