Interviu (nu interogatoriu !) cu şeful IPJ Satu Mare, comisar şef Constantin Ioan Taloş (I)


Domnule inspector şef, anul 2010 a fost un an bun pentru dumneavoastră. Aţi ajuns comandantul Poliţiei judeţului Satu Mare, deci nu se poate spune că nu a fost unul bun…

–   Da, puteţi spune şi aşa.

… şi aveţi destui subordonaţi care spun fie că sunteţi cel mai bun şef din ultimii 20 de ani, fie că aţi putea fi cel mai bun. Din ce aţi simţit până acum, e greu să fii şef al IPJ-ului ?

– E foarte greu ! Mai greu decât mi-am imaginat.

De ce ?

–  Pentru că toate problemele trebuie să le rezolve şeful, iar probleme de rezolvat sunt destule.

Daţi şi un exemplu de “problemă grea” ?

– Sunt destule, de la lipsa cronică de fonduri cu care ne confruntăm, perioada dificilă prin care trece toată societatea acum şi care au efecte în Poliţie, este destul de greu ca să te descurci. Dar problemele sunt făcute să fie rezolvate, cetăţeanul trebuie mulţumit. Indiferent dacă avem sau nu avem cu ce, noi trebuie să ne facem treaba – şi chiar ne facem treaba.

Şi ce se întâmplă atunci când poliţiştii îşi fac treaba, reţin un infractor şi a doua zi se trezesc cu el în libertate ?

– Ce să zic ? Asta este… dacă legea permite şi aşa ceva, noi nu putem face altceva decât să respectăm legea. Bănuiesc că vă referiţi la arestări, nu ?

Da.

– Arestarea este o măsură de excepţie, se poate considera că nu este cazul să fie luată şi fapta săvârşită de către cel prins de un poliţist nu este atâta de gravă încât nu prezintă un grad de pericol social deosebit de mare ca să se impună arestarea, astfel că persoana respectivă este cercetată în stare de libertate… E adevărat că se crează nemulţumiri şi în rândul nostru, şi în rândul cetăţenilor. Dar noi nu putem face altceva decât ceea ce prevede legea.

Că veni vorba de lege, ce părere aveţi despre proiectul de lege propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor referitor la viitoare disponibilizări care sunt preconizate inclusiv printre poliţişti ?

– În principiu, eu nu studiez proiecte. Este ca şi la învăţarea cuvintelor unei melodii în care nici cuvintele şi nici muzica nu sunt definitive. În momentul în care acest proiect, sau altele, devin cu adevărat literă de lege, e altceva… Proiectele le citesc doar aşa, “în diagonală”. Cred că nu are rost să-mi încarc memoria cu ceva care este doar în fază de proiect şi apoi să am neclarităţi în momentul care devine efectiv o lege, mă înţelegeţi ce vreau să spun…

Da, e clar. Dar e vorba de posibile disponibilizări care ar putea fi discutabile. Liderul sindical al poliţiştilor sătmăreni, comisarul Marius Gânţă, a declarat că ar fi recomandabil ca, dacă se va pune problema la modul concret, aceste diponibilizări să se facă îndeosebi printre cei care tot stau prin birouri, dar că aici ar fi greu de făcut aşa ceva pentru că unii au obţinut posturile “pe pile” şi că nepotismul încă funcţionează. Există riscul să se aplice aceste “criterii neoficiale” dacă se va ajunge într-adevăr la disponibilizări la IPJ Satu Mare ?

– Cât timp voi fi eu aici, sigur nu ! Nu se vor aplica niciodată astfel de… “criterii neoficiale”. Vreau să vă spun că – nu neapărat ca să-l contrazic pe Marius care şi-a exprimat un punct de vedere la care are dreptul ca orice om – nu ştiu cum s-au făcut angajările “pe pile”, dar ştiu cât de stricte au fost examenele, nu ştiu dacă s-au putut aplica “pilele” şi”nepotismele” drept criterii de selecţie.

Bine… dar, în ziua de azi, concursurile pe posturi sunt cum sunt…

– Nu, chiar este vorba de concursuri stricte !… Vă dau un exemplu. A fost organizat un concurs prin 2005 şi circulau tot felul de zvonuri prin oraş care acreditau ideea că “deja se ştie cine intră şi ia concursul”, dar întâmplarea a făcut ca nici unul dintre candidaţii de atunci să nu ia examenul, nici măcar unul. Şi atunci vin şi vă întreb eu: cum e cu zvonurile şi cu “nepotismele” ? Sunt o mulţime de aspecte care se pot verifica la modul concret.

Dar cum de sunt aşa de speciale concursurile în Poliţie ?

– Nu ştiu cum sunt organizate în alte instituţii concursurile, dar la noi totul este foarte strict. În ziua prevăzută pentru organizarea concursului, suntem sunaţi şi ni se spune doar că ni s-au transmis pe calculator întrebările.

Ca să nu existe posibilităţi de “fentare” ?

– Da. Totul este făcut de cei de la Bucureşti. O parte din membrii comisiei de examinare sunt cei care primesc întrebările, alţi membri sunt cu candidaţii în sală. Se multiplică acele chestionare pentru fiecare candidat, plus un chestionar pentru membrii comisiei, se dă drumul la examen pe durata stabilită exact tot de la Bucureşti, care ne comunică şi ora ulterioară la care trimite grila de corectare. Mai mult, cei care au înmânat chestionarele candidaţilor rămân în continuare în sală cu aceştia, iar grila de corectare este adusă de cei care au supravegheat candidaţii înainte de începerea examenului. Iar lucrările se corectează în prezenţa candidaţilor după ce este comunicată grila de corectare. Credeţi că se poate face ceva neprincipial în aceste condiţii ?

Cum spuneţi dumneavoastră, sună foarte corect…

– Dar chiar aşa este, să ştiţi !

Din câte ştiu, până la un moment dat, şeful IPJ Satu Mare avea doi adjuncţi…

– Da.

În prezent, există doar unul singur, comisarul şef Florentin Vlad. Ce e cu al doilea ?

– Urmează să se organizeze un concurs şi pentru acest post, probabil chiar la începutul anului viitor. Concursul va fi organizat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi, în funcţie de data pe care o vor stabili dînşii, vom avea şi un al doilea adjunct la comandă.

Şi e adevărat că aţi dori să-l aduceţi în această funcţie pe cel care actualmente este şeful Poliţiei Carei, comisarul şef Vasile Radu Chiş ?

– Nu ştiu cine v-a dat o astfel de informaţie, dar pot să vă spun cum se procedează în astfel de cazuri. Există nişte condiţii şi criterii legale pe care trebuie să le îndeplinească orice candidat la o astfel de funcţie.

Da, până aici e clar.

– Probabil că…nu, cu certitudine că în judeţul Satu Mare sunt mulţi poliţişti care îndeplinesc aceste condiţii cerute de lege şi, prin urmare, toţi au dreptul să se înscrie la acest concurs, dacă doresc. Ce garanţii aş putea oferi eu, oricui,că ar câştiga acest concurs ? Sau ce interese pot exista pentru a se arunca “pe piaţă” astfel de vorbe ?! S-ar putea ca, într-adevăr, domnul Chiş să fie unul dintre cei care ar dori să-şi depună candidatura pentru această funcţie de adjunct şi eu nu pot – nici nu am dreptul ! – nici să-l împiedic să şi-o depună dacă îndeplineşte criteriile legale. Dar de la depunerea candidaturii până la luarea examenului care, repet, se desfăşoară efectiv la Bucureşti, este cale tare lungă… Oricât mi-aş dori sau nu mi-aş dori ca o anumită persoană să ia examenul, eu realmente nu am cum să influenţez lucrurile în vreun fel – şi nici n-aş face-o ! Chiar dacă, de exemplu, omeneşte vorbind, nu mi-aş dori ca o persoană “X” să ia acest examen, dar aceasta candidează şi câştigă concursul, eu dau mâna cu el şi ne apucăm de treabă împreună.

Eu v-am dat exemplul cu domnul comisar şef Chiş pentru ca răspunsurile dumneavoastră clare să mai “taie” din zvonistică…

– Zvonistica nu va fi “tăiată” niciodată, să ştiţi ! Asta n-o puteţi face nici dumneavoastră, nici eu. Pentru că aşa e făcută lumea asta, să existe şi zvonuri… În plus, repet: la concurs poate să candideze o persoană sau pot să candideze doi sau cinci sau zece, cu condiţia să îndeplinească toate condiţiile legale.

Însă mai există şi chestia aia care se numeşte “susţinere politică”, de exemplu…

– Nu am cunoştinţă de asta. Vă rog să-i întrebaţi pe politicieni dacă ei pot susţine într-adevăr pe cineva sau nu. Examenele sunt, credeţi-mă, extraordinar de dure… Şi chiar nu ştiu cine ar putea promite cuiva o susţinere de 100% ! Dar, pe de altă parte, ştiu că există destui “cârcotaşi” – asta apropo de “nepotisme” şi mai ştiu eu ce alte legături. Că deja există vreo patru-cinci persoane care se laudă că m-au pus pe mine inspector-şef la IPJ Satu Mare, unii au venit şi m-au felicitat şi mi-au sus că “au pus umărul acolo unde trebuie”, dar numai eu ştiu cât am tras şi cât am avut realmente de învăţat şi prin cât stres am trecut ca să mă pregătesc pentru examen… Pentru că nu te poţi duce nepregătit la un astfel de examen ! E un întreg portbagaj de manuale de învăţat foarte bine, dar depinde foarte mult şi de baza pe care o ai şi pe care ţi-o formezi profesional în timp. Că, dacă nu ai învăţat ceea ce era de învăţat atunci când a trebuit, în profesia de poliţist nu poţi “arde” etapele şi degeaba te mai străduieşti să acumulezi repede ceea ce se deprinde în ani şi ani de muncă efectivă, nu ai nici o şansă…

(va urma)

Dorin  Prunilă

2 Comentarii la "Interviu (nu interogatoriu !) cu şeful IPJ Satu Mare, comisar şef Constantin Ioan Taloş (I)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.