A treia zi de Crăciun este consacrată – de mai mulţi ani încoace – desfăşurării Festivalului de Datini şi Obiceiuri din Negreşti Oaş. Anul acesta, sute de artişti din mai multe judeţe s-au reunit din nou pentru a da viaţă acestui eveniment prin care se valorifică elementele de continuitate ale culturii tradiţionale din zona de nord-vest a României. Manifestarea cultural-artistică de astaăzi a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti Oaş, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.
Ioan Mircea Paşcu, în vizită prin Ţara Oaşului
Cel mai de seamă oaspete de la Festivalul de Datini şi Obiceiuri din anul acesta a fost europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu , care a părut vizibil impresionat de copiii care, deşi au stat în frig, s-au descurcat de minune. Mari iubitori ai tradiţiei s-au arătat a fi şi oficialităţile prezente la Festival: directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare,poetul Felician Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean- Adrian Ştef, conferenţiar univeristar Delia Suiogan, reprezentantul comunităţilor româneşti din dreapta Tisei, Ioan Botoş şi deputatul Gheorghe Ciocan.
În timp ce autorităţile au continuat să-şi facă apariţia pe rând, au sosit şi colindătorii – participanţii la Festivalul-Concurs de Datini şi Obiceiuri . Acestia au colindat în tot oraşul, de la Biserica Parohială până în faţa Catedralei – locul unde apoi s-a desfăşurat evenimentul propriu-zis.
Spectacolul a debutat cu urările de bun venit ale directorului Casei de Cultură din Negreşti Oaş, Natalia Lazăr. După formalităţile de început, primarul oraşului, Nicolae Bura a afirmat că se bucură că mai sunt oameni care ” n-au renunţat la asigurarea dăinuirii portului popular”. Spre finalul discursului, el a formulat o invitaţie la un pahar de vin fiert sau ceai, pentru toţi cei prezenţi.
Natalia Lazăr a ţinut să aducă aminte de două apariţii editoriale despre Ţara Oaşului, aparţinând Anei Cicio.
”Slobodu-i a veseli?” – Da!
”Mare neauă o picat” a fost prima colindă de la Festivalul de Datini şi Obiceiuri, interpretată de copiii membri ai Ansamblul Oaşul. Vă spunem că nici nu era cu putinţă să fie alta colinda, având în vedere că a nins continuu, mai mult sau mai puţin abundent, pe toată desfăşurarea manifestării.
Îmbrăcaţi în costume populare şi deja simţând căldura colindelor de odinioară, artiştii au făcut spectatorii să colinde alături de ei. Ansamblurile “Oaşul” şi “Sânzâienele” au fost gazdele evenimentului din acest sfârşit de an. Alături de aceştia au participat şi Ansamblul Măgura, coordonat de Maria Petca Poptean . Cei mai micuţi interpreţi au fost copiii de la Grădiniţa cu nr.7, ajutaţi de doamna educatoare Rodica Dănuţ.
Colindătorii din Racşa, coordonaţi de preotul paroh Gavril Măgurean, Ansamblul “Apşencele” din Apşa de Jos (Ucraina) – pe lângă mulţi alţi colindători din Bixad, Certeze, Vama, Racşa, Tur şi Negreşti Oaş – s-au adunat la festival pentru a aduce în atenţie frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor prin colindele străbunicilor de altă dată. Copiii care au colindat frumos au primit şi cadouri din partea Moşului. Manifestarea s-a încheiat cu o invitaţie la Pensiunea “Diana”, unde s-a dat o masă în cinstea tututor artiştilor (şi nu numai a lor).
Maria Moiş