PSD pregateste o lege pentru repatrierea marilor averi

PSD a găsit o modalitate abilă de a răspunde atacurilor mai mult sau mai puțin mascate ale PNL, din ultima vreme, pregătind un contraatac pe terenul liberalilor, prin cîteva proiecte de legi eminamente liberale, aflate pe ultima sută de metri sau deja finalizate.

Unul dintre proiecte a fost prezentat azi, într-o conferință extraordinară de presă, de către inițiatorul din partea PSD, deputatul Mugurel Surupăceanu, și de către marile organizaţii patronale UGIR-1903 şi CONPIROM. Noua lege propune eşalonarea la plată, pe o perioadă de până la cinci ani, a datoriilor firmelor la buget, precum şi acordarea de facilităţi contribuabililor buni-platnici, ca o măsură de sprijin în condiţiile crizei. Deputatul a declarat că 70% din agenţii economici din România au datorii la buget şi prin eşalonarea acestora la plată conturile ar urma să le fie deblocate şi firmele şi-ar ar putea continua activitatea în mod normal. El a menţionat că eşalonarea datoriilor se va realiza în baza unui contract încheiat între firme şi ANAF.
Iniţiatorii susţin că măsura va conduce atât la creşterea încasărilor la bugetul de stat cât şi la salvarea de la faliment a sute de mii de firme.
Eşalonarea la plată se va putea derula pe o perioadă de maximum cinci ani, cu un interval de graţie de şase luni, şi se va adresa contribuabililor care îndeplinesc condiţia depunerii tuturor declaraţiilor fiscale, a cazierului judiciar nealterat şi a neînceperii procedurii de insolvenţă.

Totodată, proiectul vizează acordarea de facilităţi contribuabililor buni-platnici.
Astfel, contribuabilii care achită integral şi la termen toate obligaţiile fiscale curente scadente în intervalul 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011 ar urma să beneficieze de reducerea cu 1/12 din fiecare obligaţie fiscală. De asemenea, progresiv, pentru cei care îşi respectă astfel îndatoririle faţă de stat, este prevăzută acordarea unei bonificaţii de 5% în anul 2012, lunar, pe tot parcursul anului, pentru fiecare obligaţie achitată la timp, conform proiectului. Această propunere ar urma să fie aplicată doar în perioada 2011 – 2012, când încă se vor mai resimţi efectele recesiunii economice.

Adevărata lovitură politico-economică pe care o pregătește PSD este, însă, un proiect mult discutat, în ultimii ani, în cercurile liberale, fără a exista pînă acum curajul de a fi pus, efectiv, pe rol: amnistia fiscală. Astfel, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că aceasta este prima iniţiativă legislativă propuse de organizaţia patronală dintr-o serie care va continua cu o propunere privind repatrierea unei părţi a banilor românilor din străinătate. Legea în cauză este elaborată de același Mugurel Surupăceanu și vizează două posibile variante: repatrierea averilor cu plata unui impozit modic, de cca.5%, fără obligația dezvăluirii provenienței banilor, sau acordarea dreptului de cumpărare a unor titluri de stat cu dobînzi modice, de către posesorii de conturi în străinătate, de asemenea fără obligația dezvăluirii sursei banilor. Menționăm că legi asemănătoare au fost introduse, în ultimii ani, în state precum Italia sau Rusia, iar rezultatul a fost intrarea în țară a unor sume uriașe de ordinul zecilor de miliarde de euro. Nu demult, afaceristul liberal Dinu Patriciu șoca opinia publică declarînd că numai în Elveția există conturi de cca 18 miliarde de euro pe numele unor români, alte surse vorbind de peste 50 de miliarde la nivel internațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.