De ce avem nevoie de somn?

Studiile arată că oamenii dorm în medie cam o treime din viaţa lor, iar fără somn riscă să moară mai repede decât de foame. Somnul este fundamental: toate animalele dorm, chiar şi neuronii cultivaţi în laborator intră spontan în stări similare somnului. Asta nu înseamnă că şi ştim de ce.

Doctorul Neil B. Kavey, directorul unui centru medical ce se ocupă cu dereglările somnului spune: “Nu înţelegem în totalitate importanţa somnului. Ceea ce ştim este că somnul este un proces anabolic sau de construcţie. În timp ce dormim corpul realizează cele mai multe reparaţii; muschii sunt refăcuţi şi sunt secretaţi hormonii de creştere.”

Cât putem rezista fără somn?

Majoritatea oamenilor au experimentat “micro-somnul”, mici momente de somn ce pot dura între 2 şi 20 de secunde. Ochii abia mai pot fi ţinuţi deschişi, iar după 20 de ore cu cât vei sta treaz mai mult, cu atât situatia se va înrăutăţi.

Un lucru pare sigur: somnul este pentru creier. Animalele dorm, plantele nu. Unele organe nu dorm – ficatul sau muşchii. Toate acestea par evidente, dar târziu s-a putut confirma că o mare parte a creierului, cerebelul, participă şi el la somn. Dacă funcţia regeneratoare a somnului a fost parţial lămurită, MRO (mişcarea rapidă a ochilor, etapa importantă a somnului) continuă să fie o mare enigmă.
Deşi se observă clar efectele lipsei de somn, nu se ştie exact la ce foloseşte. Corpul se poate odihni doar stând aşezat, fără a dormi. Dar odihnirea şi reorganizarea memoriei? Unii cercetători afirmă că acesta este una din principalele funcţii ale somnului, poate chiar cea mai importantă.

Creierul nostru este foarte activ în timpul somnului. De aici încolo lucrurile devin teoretice, intrăm pe tărâmul viselor. Nu suntem siguri care este scopul viselor, deşi există mai multe ipoteze.

Căt este necesar să dormim?

Majoritatea oamenilor au nevoie în jur de opt ore pe zi dedicate somnului, însă poate varia de la persoană la persoană. Factorii care influenţează somnul probabil includ vârsta, mărimea noastră fizică şi capacitatea de a gândi.

Doctorul Pierre Herve Luppi de la Universitatea Lyon din Franţa spune “dacă în timpul zilei ai stări de somnolenţă înseamnă că nu dormi suficient. Nu trebuie să ştii la ce foloseşte somnul pentru a ştii ce e bine pentru tine.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.