Forţează Geoană excluderea din PSD pentru a intra in PC?

Mircea Geoană va face tot posibilul pentru a forța conducerea PSD să îl suspende sau chiar să-l excludă din partid, pentru a primi mînă liberă în ce privește ”reconversia” politică, mai exact pentru integrarea în PC, partid aflat deja pe calea alianței cu PNL.

Surse din PNL au declarat Inpolitics, în această dimineață, că Mircea Geoană are loc oricînd într-o combinație politică alături de liberali: ”Studiile noastre sociologice atestă că electoratul liberal nu vrea să audă de o alianță pre-electorală cu PSD, dar nu ar fi nicio problemă dacă un segment din PSD s-ar desprinde, spre exemplu, și ar intra în partidul nostru, ar fi un cîștig electoral de stînga care nu ar deranja, totuși, alegătorii noștri”.

Numai că Geoană are, se pare, alte planuri: nu PNL, ci PC este partidul către care se va îndrepta după foarte probabila excludere din PSD, ulterior urmînd ca liberalii și conservatorii să își oficializeze alianța politică, lăsînd PSD în afara combinației. Se știe, deja, că Dan Voiculescu și-a informat ”supușii” din PC, acum cîteva zile, că va rupe alianța cu PSD în favoarea liberalilor. Voiculescu are o relație extrem de strînsă cu Geoană, grație căruia nu doar că a ajuns vicepreședinte al Senatului, dar a fost chiar desemnat înlocuitor al acestuia, în perioade precum vacanța parlamentară.

De asemenea, Geoană a beneficiat de sprijinul puternic al trustului Intact chiar și după debarcarea de la șefia PSD, spre deosebire de Ponta, promovat cu anumite rețineri vizibile. Nu e deloc exclus ca președintele Senatului să aibă rezervat direct fotoliul de președinte al PC, care i-ar asigura o și mai mare vizibilitate politică.

Scenariul lui Geoană nici măcar nu e nou: în martie 2006, gruparea Năstase a fost la un pas să facă aceeași manevră, fostul premier plus 15 parlamentari fideli negociindu-și transferul la PC. Informația a bulversat partidul la vremea respectivă, iar conducerea de atunci, cu Geoană în frunte, a bătut în retragere în ce privește posibila excludere a lui Năstase din partid, care se contura tot mai amenințător. În acele zile fierbinți, Năstase nu a pronunțat nicio secundă numele Partidului Conservator, dar au făcut-o, în schimb, fidelii săi, între care se numărau Bejinariu, Rovana Plumb, Marin Diaconescu, Dumitru Zamfir, Viorel Pupeză, Titus Corlățean, Claudiu Manda, Monalisa Gălățeanu, Petre Daea, Teodor Nițulescu, Ponta, Ion Stan etc. Alte nume grele ale PSD chiar au plecat la PC, precum Rodica Stănoiu ori Dan Ioan Popescu, în timp ce deputatul Ioan Timiș, spre exemplu, declara presei că PSD se va sparge în trei grupuri, dintre care unul va merge cu Năstase la PC: ”Unii dintre noi nu ne mai regăsim în această formaţiune politică. Am fost făcuţi «mizerabili» de către Mircea Geoană. Degeaba şi-a cerut el scuze.” spunea el. În toamna aceluiași an, partidul lui Voiculescu încă mai spera în venirea lui Năstase, diverși lideri conservatori dînd declarații îmbietoare, în acest sens.

Motivul pentru care Năstase s-a răzgîndit și nu a mai plecat a fost acela că vestea demisiei sale îl readusese, brusc, în prim plan și apăruseră speranțele unui congres la care să îl debarce pe Geoană, lucru care nu s-a petrecut, totuși. În noiembrie 2006, însă, Năstase avertiza din nou, într-o declarație: ”Dacă voi fi exclus din PSD, mă voi implica într-un alt proiect politic”. Una peste alta, ziua de azi ar putea fi una care să schimbe fața secenei politice autohtone, odată cu decizia de suspendare a lui Geoană din PSD; dacă pesediștii adunați la Românești decid să pună batista pe țambal, totuși, Geoană va reveni în forță, în zilele următoare, cu alte provocări, pînă la atingerea scopului: ”dezlegarea” către PC. O mișcare care va afecta profund imaginea PSD, probabil ultimul asemenea deserviciu, dintr-o lungă serie, adus de Geoană propriului partid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.