Germania datorează României 19 miliarde de euro

19 miliarde de euro are Romania de recuperat de la Germania. Este o datorie pe care cel mai puternic stat al Europei o are fata de cel mai slab stat UE. Dar Romania nu face nimic pentru a recupera aceasta uriasa suma. Si, in aceste conditii, este cat se poate de firesc ca nici Germania sa nu faca nimic pentru a plati. In ceea ce ne priveste, explicatia, daca nu este cumva mai grava, este ca pur si simplu ne lipsesc barbatii de stat.

Aceasta uriasa datorie a fost facuta de statul german, in baza unui acord incheiat in 1935, care stabilea si cine sunt responsabilii. Banca Nationala a Romaniei si Casa de compensatie germana. Mai multe informatii despre detaliile acestei afaceri, pot afla cititorii accesand www.corectnews.ro. Eu ma voi ocupa, in cele ce urmeaza, aproape exclusiv, de detaliile politice.

Statul german a luat ca model Tratatul cu Romania si, cu unele schimbari – schimbari fatale in cazul altor state, cum ar fi Ungaria, Bulgaria si Iugoslavia -, l-a generalizat. De ce fatal in cazul altor tari? Pentru ca acele clauze schimbate reduc sau chiar anuleaza sansele acestora de a mai recupera vreodata banii din Germania. Nu este, insa, si situatia Romaniei. Romania o poate face.

Asa cum, pe buna dreptate, sesizeaza eminentul analist economic Radu Golban, miracolul german de dupa razboi s-a datorat mai multor factori, intre care si “detaliului” ca Germania Federala nu si-a platit nicio datorie si nu a platit niciun fel de despagubiri de razboi, in ciuda Tratatului de pace. Singura exceptie fiind statul Israel, caruia Germania i-a alocat cuvenitele sume datorate Holocaustului, pe care tot ea l-a provocat. As mai adauga eu, intr-o mica paranteza, ca miracolul se mai explica si prin planul Marshall. Un plan, elaborat de Statele Unite, de ajutor, destinat dezvoltarii pentru statele Europei Occidentale, din care aceeasi Germanie Federala a beneficita cu prioritate.

Cine sunt responsabili pentru faptul ca nu s-au facut si nu se fac demersurile obligatorii pentru recuperarea acestei uriase creante? In primul si in primul rand, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Pentru ca Banca Nationala a fost garantul si principalul jucator al acestei afaceri. In al doilea rand, sunt responsabile toate guvernele Romaniei de pana acum, incepand din epoca Gheorghe Gheorghiu – Dej. Mai recent, in mod special, se face vinovat Guvernul Boc. De ce in mod special? Pentru ca, am putea sa ne imaginam, de-a lungul timpului, loviti de amnezie, cei care au condus Banca Nationala a Romaniei au ignorat creanta. Exista chiar banuiala ca documentele detinute de partea romana s-au volatilizat. Daca da, atunci hartiile au ajuns la Moscova. Dar acum informatia este publica. A fost discutata chiar la nivelul Bundestagului. Urma documentelor a fost luata. Datoria nu este contestata de partea germana. Numai ca nemtii trebuie sa fie nebuni sa dea ceva ce nu li se pretinde. Sa plateasca pur si simplu, in mod voluntar, 19 miliarde de euro. Chiar daca Germania a iesit din criza. Chiar daca doamna Merkel a amenintat ca Germania ar putea renunta la euro. Inteleg ca nu suntem capabili sa accesam zecile de miliarde de euro pe care ni le pune la dispozitie Uniunea Europeana. Dar am ajuns chiar atat de impotenti, incat sa refuzam sa luam ceea ce ni se cuvine de drept?

www.sroscas.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.