Noul tandem: Băsescu – Isărescu

Presedintele Romaniei si guvernatorul Bancii Nationale se inteleg perfect. In ultima vreme. Atunci cand il cearta pe cetatean. In varianta lor, locuitorii acestei tari sunt vinovati de criza. Si tot ei, nicidecum Guvernul sau Banca Nationala, trebuie sa faca sacrificii pentru a scoate Romania din mocirla. Nu stiu cum s-a incheiat acest parteneriat intre un magician al banilor care, indiferent de controversele pe care le-a starnit in Romania de-a lungul anilor, este apreciat pozitiv pe plan mondial si un sef de stat, care doar formal mai face parte din familia omologilor sai occidentali. In schimb, va pot spune cum functioneaza.

In timp ce in Statele Unite, tara care s-a aflat la originea crizei, cele mai inalte oficialitati declara, fara echivoc, ca redresarea s-a produs pe calea stimularii consumului populatiei, in Romania, cei doi, eroii acestei analize, sustin in tandem doua teze. Prima, ca declansarea crizei in Romania se datoreaza consumului excesiv al populatiei. Al doilea, ca solutia nu poate fi alta decat diminuarea consumului. Deci, o mizerie si mai mare. Domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, traieste intr-o tara care, in ultimii doi ani, s-a indatorat, intern si extern, cu circa 40 de miliarde de euro. In continuare, in fiecare secunda, Romania imprumuta inca 420 de euro. Atentie, pe secunda. Asta in 2010. In 2011, suma se va ridica la 460 euro pe secunda. In 2011, deci foarte curand, acelasi guvern preconizeaza un nou imprumut in valoare de 14,1 miliarde euro.

Toate aceste imprumuturi sunt destinate supravietuirii unui stat aflat sub o rea guvernare. Si ajuns la mana Fondului Monetar International si Bancii Mondiale. Acesti bani nu se duc nici in vreo crestere a venitului real al populatiei, nici in cresterea consumului, nici in cresterea numarului locurilor de munca. Sunt doar bani care tin muribundul stat, transformat in leguma, legat de aparatele supravietuirii. Cat o mai fi sa fie. Pentru ca presedintele FMI a declarat ca Romania este gata sa cada in prapastie si sa intre in incetare de plati. Deci, sa dea faliment. Deci, sa se transforme intr-un stat esuat. Si mai adaug un singur lucru. Indiferent ce se va intampla de acum incolo, nu una, ci doua generatii vor plati tampeniile din ultimii doi ani. Ma numar printre cei care au avertizat asupra acestui lucru inca de la inceput.

In aceste conditii, guvernatorul Bancii Nationale, cel care a contrasemnat nenorocitele scrisori de intentie cu FMI, care prevad intre altele si restrangerea drepturilor cetatenesti, i-a acuzat pur si simplu pe romani ca ei sunt vinovati. Pentru ca au facut imprumuturi la banci. Dar bancile nu au avut decat de castigat. Chiar si atunci cand i-au executat pe romani pentru intarzieri de plati. A imprumutat cumva bani statul roman pentru a plati datoriile cetatenilor sai? S-a intamplat, intr-un singur caz macar, asa ceva? Niciodata. Si atunci, de ce sunt vinovati romanii? De ce guvernatorul ii cearta pentru ca si-au cumparat un dulap pe credit? Iar Presedintele Romaniei ii face speculanti. De ce nu vin cei doi sa spuna adevarul? Despre reaua guvernare. Si despre ce urmeaza. In ultimul acord cu FMI s-a convenit ca veniturile romanilor sa creasca, in 2011, cu 1,5 la suta. Cei 15 la suta promisi de Guvern se vor transforma in venituri reale mai mari, la anul decat in clipa asta, cu doar 1,5 la suta. Asta daca statul nu va esua intre timp. Oare cum Dumnezeu au ajuns cei doi sa bata palma?

Sursa:www.sroscas.ro

2 Comentarii la "Noul tandem: Băsescu – Isărescu"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.