Interes scăzut pentru cumpărarea locuinţelor ANL

Reprezentanţii Agenţiei Naţioanale pentru Locuinţe au fost prezenţi astăzi în Satu Mare pentru a motiva conducerea primăriei să vândă locuinţele pentru tineri din judeţ, iar cu banii obţinuţi să se construiască alte blocuri. Preţul de vânzare este de 407 euro/m2, preţ considerat prea piperat de locatarii din municipiu de la cele două blocuri ANL de pe Cloşca, având în vedere dotările şi spaţiul existent în aceste imobile, comparativ cu ce oferă piaţa imobiliară.

Liviu Marchis directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte a declarat că preţul nu se va scădea sub nici o formă, deoarece se intenţionează recuperarea banilor investiţi în aceste blocuri. Acesta a amintit că un motiv de a stimula locatarii să cumpere, este mărirea chiriilor, care în prezent sunt între 35 şi 60 de lei pe lună. Reprezentanţii primăriei din municipiu au argumentat că locuinţele ANL sunt contorizate la comun, subsolul blocurilor este şubred şi spaţiul este mic, iar pe piaţa imobiliară se găsesc locuinţe mai bine dotate, mult mai spaţioase şi la preţuri mai avantajoase, ceea ce scade interesul locatarilor ANL să investească în aceste imobile. Directorul gen Adj al ANL Liviu Marchiş a declarat că preţul rămâne neschimbat adică de 407 euro/m2, iar primăria poate să mărească chiria la 500 de lei pe lună, pentru ca locatarii să se hotărască: fie să cumpere, fie să se mute.

Potrivit legislaţiei în vigoare prin construirea acestor imobile, statul a venit în ajutorul tinerilor căsătoriţi cu studii superioare, astfel încât aceştia timp de 5 ani de zile puteau plăti o chirie modică şi să locuiască în aceste blocuri. După ce perioada de 5 ani de zile se încheie tinerii pot opta pentru cumpărarea în rate a imobilului, sau pot să se mute, în aceste locuinţe venind alţi tineri. La Satu Mare problema stă cu totul altfel: deşi majoritatea locatarilor au depăşit vârsta de 35 de ani, contractele au fost încheiate tot pe 5 ani de zile, fără ca aceştia să fie obligaţi să cumpere imobilele.
Dacă situaţia rămâne neschimbată, la Satu Mare nu se vor mai face alte blocuri ANL.

În prezent în municipiu sunt doar două blocuri ANL pe bulevardul Cloşca, ce are un total de 86 de locuinţe. De asemenea sunt locuinţe ANL în Carei, Tăşnad, Dorolţ şi Micula. Interesul de cumpărare a acestor immobile este scăzut şi în aceste localităţi, având în vedere că o garsonieră ANL ajunge la 20.000 de euro, iar un apartament, fără balcon şi cu două camere se ridică la 32.000 de euro, pe piaţa imobiliară găsindu-se locuinţe mult mai bine dotate, mai spaţioase şi la preţuri mai avantajoase, decât oferta ANL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.