A sunat disperat la 112 să reclame că e bătut de jandarmi

Cam cât de des aţi auzit sau aţi citit prin ziarele locale, în ultima vreme, despre violenţe comise de jandarmi sau poliţişti asupra unor oameni doar pentru simplul motiv că au avantajul natural şi legal al uniformei statului ? Destul de rar, nu-i aşa ? Nu ştim dacă astfel de situaţii ajung la cunoştinţa opiniei publice mai răruţ doar pentru că realmente nu se întâmplă decât accidental sau pentru că victimele eventualelor abuzuri ale apărătorilor cu patalama ai legii nu fac nici un demers în acest sens. Un tânăr sătmărean – Ciprian Pintea (foto) – a povestit, însă, pentru Sătmăreanul o întâmplare din categoria amintită mai sus, susţinând că a fost bătut de doi jandarmi fără să fi comis nici o ilegalitate. Totul s-ar fi întâmplat în timp ce la cotonogeli asistau doi poliţişti, ca la un mini-spectacol amuzant şi banal totodată.

Lovit, înjurat, împachetat

Conform lui Adrian Ciprian Pintea, toată tărăşenia cu violenţa nejustificată a jandarmilor s-ar fi petrecut în noaptea de 8/9 octombrie, după ora 3,30, în faţa magazinului alimentar CBA din faţa parcării de taximetre situată pe Aleea Brânduşa din cartierul sătmărean Micro 16.

Dar ar fi mai nimerit să-l lăsăm pe el să povestească: “Era noapte, eu stătusem cu un prieten la un bar până după ora 12, apoi ne-am dus să stăm pe o bancă în parc să stăm de vorbă. Nici unul dintre noi nu am consumat alcool, doar sucuri şi cafele. La un minut sau două după ce ne-am despărţit, după ora 3,30, m-am trezit cu două patrule formate din doi jandarmi şi doi poliţişti – de fapt, aceştia din urmă erau o poliţistă şi un poliţist. Unul dintre jandarmi, despre care am aflat ulterior că se numeşte Andreica Florin, m-a întrebat de ce strig prin parc. I-am spus că eu nu am strigat deloc, că tocmai vreau să merg să-mi iau motoscuterul să merg acasă şi că poate o fi strigat cineva dintr-un alt grup care era tot în parc, dar mai încolo. M-au luat şi m-au dus în faţa magazinului CBA şi mi-au spus să le prezint actele mele şi ale motoscuterului. Prietenul meu, cel cu care stătuem în parc, a apărut în acelaşi loc şi a întrebat ce s-a întâmplat, dar poliţitul i-a spus să se ducă acasă şi să nu se amestece dacă nu vrea să o păţească. El s-a îndepărtat, dar nu prea mult, deci a văzut tot ce am păţit mai departe.

Apoi pe mine m-au tras un pic mai încolo, probabil ca să nu fim văzuţi de vânzătoarea care era în serviciul de noapte la magazin. Jandarmul mi-a spus să-mi golesc buzunarele, apoi m-a pus cu faţa la perete şi mâinile sus, începând să mă percheziţioneze. Din greşeală, cred, mi-am uitat într-un buzunar un pacheţel cu gumă de mestecat. După ce l-a găsit, jandarmul Andreica mi-a dat o lovitură în coaste, înjurându-mă şi spunându-mi că “ţi-am zis să scoţi absolut tot din buzunare !”. Când l-am întrebat de ce dă în mine, el m-a lovit din nou de mai multe ori în coapsă şi-n cap…Când mi-a dat lucrurile înapoi, mi-am luat telefonul mobil şi am dat telefon la 112. A răspuns o doamnă, i-am spus numele meu şi că sunt bătut de jandarmi în Micro 16 şi am strigat să trimită Poliţia acolo. Andreica şi colegul lui au încercat să-mi ia telefonul şi mă înjurau şi spuneau că “nu-ţi dai seama ce ţi-ai făcut cu telefonul ăsta, mă p..lă !” Nu voiam să stau s-o “încasez” aşa şi am vrut să fug, dar am fost ajuns după câţiva metri, trântit la pământ şi încătuşat. Nu vă mai spun ce de înjurături mi s-au spus atât de cei doi jandarmi, cât şi de poliţist ! Poliţista doar s-a uitat, atât… M-au urcat “împachetat” în maşină, m-au dus la Poliţia municipiului în Micro 14. Acolo nu mi-a luat nimeni nici o declaraţie, nu mi s-a dat nici o amendă, nimic. Doar am fost înjurat şi, din când în când, pocnit mai ales de jandarmul de care vă spuneam.După mai mult de o jumătate de oră, m-au lăsat să plec.”

Varianta jandarmerească, doar un pic pe invers

Aveam cel puţin un nume de jandarm despre care Traian Ciprian Pintea susţine că l-ar fi bătut: Florin Andreica. Nu am vorbit cu el, ci cu şeful lui. De regulă, în astfel de cazuri, instituţia căreia îi aparţine învinuitul de agresiune îl ia decis, milităreşte pe “NU” în braţe şi susţine că niciodată, nimeni etc. Colonelul Dorel Gheţea ne-a declarat, oarecum surprinzător, că ştie de “incidentul” cu pricina. Doar că din alte motive. “Da, avem un angajat pe nume Andreica Florin, dar acesta nu l-a bruscat cu nimic pe cetăţeanul respectiv. El era în patrulă mixtă cu un poliţist şi s-a dus acolo în Micro 16 ca urmare a unui apel al unui cetăţean care reclama că, noaptea, cineva făcea zgomot mare cu scuterul prin cartier. L-a găsit pe om, l-a legitimat, a constatat că scuterul aparţine fratelui acestuia şi, când a vrut să-i pună mai multe întrebări, cetăţeanul a încercat să fugă. Fiind un pic mai corpolent, evident că a fost ajuns şi imobilizat… Dar vă asigur că Andreica nu l-a lovit, nu e genul de om care să facă asta fără motiv. În schimb, Andreica mi-a raportat că a fost sunat ulterior pe telefonul mobil personal de fratele acelui cetăţean, a fost înjurat şi terfelit în fel şi chip, numai cu cuvinte din alea “grele”. Apoi acesta i-a trimis un mesaj de ameninţare pe telefonul mobil, astfel că Andreica a depus o plângere penală în acest sens… Pe de altă parte, dacă într-adevăr a fost lovit, aşa cum pretinde, de ce acel cetăţean nu a depus nici o plângere nici aici la noi şi nici la Poliţie? Dacă ar fi procedat astfel, am fi demarat procedurile legale de cercetare”, a spus colonelul Dorel Gheţea.

Ce e sigur şi ce a rămas sub semnul întrebării ?

Până una-alta, varianta relatată de sătmăreanul Adrian Ciprian Pintea pare să fie mai aproape de adevăr decât aceea expusă de colonelul de jandarmi Dorel Gheţea. Prietenul nocturn al lui Pintea şi încă un martor (care nu vor să li se facă publice numele – le este teamă !) confirmă mare parte din relatarea victimei violenţei jandarmului şi a pasivităţii poliţiştilor “asistenţi” şi a celuilalt jandarm. În plus, cel “buşit” nejustificat de jandarmul supra-agresiv a fost examinat medical în data de 9 octombrie a.c. la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare, în urma controlului punându-i-se un diagnostic clar: “policontuzii prin agresiune”. Ulterior, certificatul medico-legal nr. 1463/I/a/630 din 11 octombrie a.c., eliberat de medicul primar legist Danciu Nicolae Dănuţ, concluzionează că “Numitul PINTEA ADRIAN CIPRIAN prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce în noaptea de 8/9.10.2010 prin lovire cu sau de corpuri dure şi nu necesită îngrijiri medicale pentru vindecare”(puteţi vedea actul medical AICI). Dealtfel, chiar şi colonelul Dorel Gheţea a oferit o frumoasă mostră de cinism atunci când – prezentând punctul de vedere jandarmeresc asupra “incidentului” – a întrebat ceva de genul: “Câte zile de îngrijiri medicale a primit de la medicul legist omul ăla ? Nici una ! Păi vedeţi ?!”…
În plus, noi am obţinut confirmarea faptului că în data de 9 octombrie 2010, la ora 03,49 a fost efectuat un apel la numărul unic de urgenţă 112 pentru a se reclama agresiunea unor jandarmi în faţa magazinului CBA din cartierul Micro 16.
Rămâne, în aceste condiţii, un mare semn de întrebare referitor la ne-reclamarea agresiunii de către Adrian Ciprian Pintea. “Avocatul mi-a spus că pot face plângere în termen de 60 de zile, aşa că o voi face atunci când voi fi sfătuit în acest sens de el”, ne-a declarat reclamantul.

Dorin Prunilă

6 Comentarii la "A sunat disperat la 112 să reclame că e bătut de jandarmi"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.