Jandarmilor li s-a tăiat brusc dreptul la controale silvice

Azi a avut loc o conferinţă de presă la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare. Scopul principal: prezentarea bilanţului activităţii pe primele 9 luni ale acestui an. Colonelul Dorel Gheţea, prim-adjunctul şefului IJJ, a citit o bună parte din materialul de bilanţ. În principal, a fost vorba de cifre statistice (comparativ cu anul precedent) referitoare la misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei publice. Locotenentul Camelia Lucuţ – purtătorul de cuvânt al instituţiei – l-a secondat doar atunci când apărea nevoia de explicaţii suplimentare.

În primele 9 luni, activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale jandarmilor sătmăreni s-a materializat în executarea unui număr de 3949 misiuni specifice la care s-au folosit 20434 jandarmi, în creştere cu 52 %, faţă de perioada precedenta a anului 2009. Efectivele folosite în aceste misiuni au crescut cu 7759 jandarmi, ceea ce înseamnă o creştere de 61%. Au crescut misiunile de menţinere a ordinii publice de la 1351 misiuni în primele 9 luni ale anului 2009 la 1618 misiuni în aceeaşi perioadă a anului 2010; misiunile de asigurare a ordinii publice de la 359 în anul 2009 la 1295 misiuni în anul 2010.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel:
– 1618 misiuni de menţinere a ordini publice;
– 1295 misiuni de asigurare a ordinii publice;
– 236 acţiuni de intervenţie;
– 0 misiuni de restabilire a ordinii publice;
– 261 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii.

Acestea sunt cifrele de bază. Ceva mai interesant a început să devină totul abia când ziariştii au început să pună întrebări. Colonelul Dorel Gheţea şi locotenentul Camelia Lucuţ au fost destul de reticenţi (şi decenţi) atunci când au vorbit despre faptul că nu există pic de căldură în sediu, că sunt obligaţi să respecte perioadele de lipsă de energie electrică şi că au redus spre zero mai toate cheltuielile cu consumabilele şi birotica. Chiar şi atunci când au pomenit despre modificările legislative care, oarecum pe neaşteptate, au determinat tăierea dreptului jandarmilor de a lupta împotriva tăierilor ilegale de lemne. “Nu mai avem dreptul să oprim căruţele încărcate cu lemne pentru a le verifica provenienţa. Şi cele mai multe astfel de verificări le-am făcut în zona Oaşului, unde au fost destule probleme legate de acest subiect. Acum nu mai putem”, a precizat colonelul Dorel Gheţea.

În timpul celor nouă luni ale acestui an, doar doi jandarmi şi-audat demisia: unul a fost cercetat penal şi trimis în instanţă pentru ca ulterior Justiţia să constate nevinovăţia lui – celălalt a avut “motive personale” pentru a pleca.

Colonelul Dorel Gheţea a mai precizat la finalul conferinţei de presă că noile state de organizare ale jandarmilor vor veni abia în decembrie sau în ianuarie, menţionând însă că a cerut suplimentarea posturilor cu 15% pentru deschiderea unor puncte de lucru la Tăşnad, Beltiug, Carei, Luna Şes sau Valea Vinului. “Sperăm să prindem şi vremuri mai bune pentru a ne putea face treaba cum se cuvine”, a încheiat colonelul Gheţea.

2 Comentarii la "Jandarmilor li s-a tăiat brusc dreptul la controale silvice"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.