Seri cu orgă la Sala Radio

Cu o istorie milenară, Orga reprezintă simbolic drumul spre perfecţiune al unei idei care transformă vocea umană în argumentul creării unui complex muzical instrumental. Din antichitate şi până acum, orga a cunoscut multiple soluţii pentru a se obţine emiterea sunetului prin alcătuiri tubulare care obţin vibraţia sonoră sub presiunea apei, aburului, aerului. Mirajul a persistat şi după atingerea primelor performanţe tehnice cu câteva secole în urmă, odată cu intrarea orgii într-o categorie instrumentală cu multiple posibilităţi, datorită mixajului tehnic, de la sursa sonoră tubulară la claviatură – manual şi pedalier – şi configurarea registraţiei, capabile a sugera timbral instrumentele muzicale. „Regele instrumentelor”, cum este denumită orga, domină lumea muzicii barocului, în spaţiile sacre liturgice sau de concert, continuându-şi evoluţia pe două coordonate paralele.

Pe de o parte, multiplele sale posibilităţi de realizare transmit de la o generaţie la alta impulsurile componistice şi interpretative care îi menţin actualitatea în lumea artistică şi continuă să fascineze publicul, atât în spaţiile catedralelor, cât şi în marile săli de concert. Totodată, perfecţionările tehnice de construcţie tind spre rafinamente sonore şi abilităţi de redare care, neîncetat, măresc spectaculozitatea redărilor sonore. Iată de ce explică, într-un ansamblu estetic ce îi valorizează prezenţa, atractivitatea, rezonanţa în rândurile melomanilor de pretutindeni.

Fără îndoială, din această perspectivă, lumea artistică de pe cuprinsul ţării noastre a beneficiat de intersectările cultice care au răspândit pretudindeni arta construcţiei de orgi, mai ales în spaţiile ritualurilor sacre. Orga devine, în ultimul secol, şi un instrument adiţional al sălilor de concert, Bucureştiul beneficiind astfel de două instrumente importante, la Ateneul Român şi, mai apoi, în a doua parte a secolului XX, în Studioul de concerte al Radiodifuziunii. Recondiţionată după decenii de utilizare în stagiunile de concerte ale Societăţii de Radiodifuziune, această orgă, una din cele mai mari din Europa, devine acum un subiect prioritar în atenţia melomanilor, argument principal al ideii de a se lansa prima ediţie a unui Festival muzical ce îi este dedicat. Pentru publicul care, la 1 octombrie, de Ziua muzicii, participă la iniţierea acestui eveniment, oferta artistică este într-adevăr fascinantă.

În Festival, consecvenţa componistică, de la secolul XVII la secolul XXI, se poate remarca şi repertorial. Maeştri Barocului şi ai Clasicismului, creatorii romantici şi moderni, reprezentanţii culturilor muzicale naţionale realizează capodopere remarcabile din istoria literaturii de orgă. Varietatea modalităţilor de a se realiza această literatură este impresionantă nu numai urmând criteriul consfinţirii unor legi de alcătuire componistică ce obţine efecte sonore deosebite. Totodată, îmbogăţirea multiplă a registraţiei, creşterea performanţelor tehnice prin asimilarea mijloacelor electronice moderne, a creaţiilor asistate de calculator, menţin oferta inovatoare îndreptată mereu spre mari artişti ai contemporaneităţii. Trecutul şi prezentul se combină astfel în istoria unei invenţii muzicale care a fost şi este capabilă să realizeze la modul cel mai nobil Miracolul Muzicii.

Fascinant spectacol sonor, Festivalul Internaţional „seri cu orgă la Sala Radio” a cuprins manifestări concertante care pun în valoare valenţele solistice ale acestui instrument. Artişti renumiţi, organişti de excepţie, deţinători ai unor importante premii la concursurile de gen, şi-au dat acordul să participe la această primă ediţie: Andrzej Chorosinski – Polonia, Hana Bartosova – Cehia, Martin Schmeding – Germania, Ilse Maria Reich – Germania, Ursula Philippi, Olga Babadjian, Stefan Schlandt, Marcel Costea, Fernanda Romila, Dan Racoveanu, Olga Babadjan din România şi alţii, din generaţiile tinere.

Festivalul, inaugurat la deschiderea stagiunii muzicale, a devenit astfel un simbol al respectului nostru pentru tradiţie şi încrederii în viitorul lumii muzicale româneşti în context internaţional.

Dr.Grigore Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.