Simple coincidente sau reteta exploziva?

La jumătatea săptămînii viitoare se suprapun, în mod straniu, mai multe evenimente de importanţă majoră care ar putea spori exponenţial tensiunile sociale deja în extindere, în România. Să fie doar simple coincidenţe sau la mijloc e ceva mai mult de atît?

Se ştie deja, pe 7 octombrie, sindicatele din România pregătesc un mare miting de protest, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente, la care vor participa poliţişti, cadre militare disponibilizate şi în rezervă, cadre medicale, didactice, funcţionari publici şi alte categorii de bugetari. Se aşteaptă ca respectivul miting să fie cel mai mare, ca amploare, din acest an, mai ales că ar putea prefigura şi o grevă generală.

Dacă e să dăm crezare presei apropiate puterii, la mitingul respectiv se pregătesc mişcări provocatoare, care să conducă la violenţe de stradă. Este posibil să asistăm, de asemenea, la repetarea gestului de aruncare a caschetelor în curtea Palatului Cotroceni, de această dată de către cadrele militare.

Tot pe 7 octombrie, Traian Băsescu a convocat o şedinţă a CSAT, deşi aceasta nu reprezintă un caz de forţă majoră ci, potrivit anunţului oficial, e vorba de o şedinţă trimestrială ordinară, la care se va discuta stadiul pregătirilor pentru aderarea la spaţiul Schengen. De ce nu s-a ales o altă zi a săptămînii e un mister, în condiţiile în care, de această dată, sindicaliştii care vor protesta în Bucureşti şi, posibil, în faţa Palatului Cotroceni, vor şti cu precizie că înăuntru se află preşedintele, premierul, şefii serviciilor secrete, al Internelor, al Apărării şamd. Acest lucru ar putea avea pentru protestatari efectul capei roşii asupra taurul din arenă, mai ales că, la asemenea şedinţe, paza palatului Cotroceni se realizează cu efective sporite.

Pe de altă parte, la şedinţa de joi se va analiza şi raportul pe care l-a cerut preşedintele, referitor la vinovaţii pentru evenimentele din 24 septembrie. Ce se va întîmpla dacă, în urma studierii raportului, CSAT anunţă printr-un comunicat sancţiuni aspre exact cînd sancţionabilii se află la porţi şi urlă din toţi bojocii?

În fine, să notăm că, în mod oarecum ciudat, Curtea Constituţională a decis să amîne dezbaterea pe marginea legii pensiilor pentru ziua de 6 octombrie, în ajunul mitingului. Dacă şedinţa se prelungeşte, şi e de aşteptat că aşa va fi, e posibil ca anunţul oficial al deciziei să fie făcut a doua zi, adică tot pe 7 octombrie. Ce efect ar putea avea asupra mitingiştilor anunţul că legea e declarată constituţională, dublat, probabil, de anunţul imediat al opoziţiei că se demarează suspendarea preşedintelui?

Sursa: Inpolitics.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.