Expoziţie de fotografii sau “doi oameni care văd ciudat de bine realitatea”

Atunci când eşti invitat la o privire atentă, foarte atentă, asupra realităţii care te înconjoară, înseamnă – aproape sigur – că este vorba şi de o expoziţie de artă fotografică. Un asemenea eveniment s-a întâmplat azi, 17 septembrie, cu începere de la ora 14, la Muzeul Judeţean Satu Mare. Sătmăreanul Robert Costea şi turdeanul Ovidiu Cosac şi-au expus fotografiile artistice pe care le-au reunit sub titlul multi-funcţionalo-sugestiv “PLASAMENTE”, inaugurarea expoziţiei având loc în prezenţa unui public surprinzător de numeros.

După o foarte scurtă alocuţiune tipic directorială a şefului actual al Muzeului Judeţean Satu Mare, prezentarea generală a fost făcută de Iudith Erdos, fină cunoscătoare a fenomenului cultural sătmărean şi naţional. “Viaţa, în mare, seamănă foarte bine cu aceste fotografii expuse aici, acestea redând într-un mod aparte detalii semnificative şi reprezentând de fapt moduri de-a comunica ale celor doi autori cu fiecare dintre cei care privesc fotografiile. Ovidiu Cosac şi Robert Costea demonstrează sugestiv şi convingător că fotografia poate deveni artă în momentul în care iese din cadrul documentaristic şi devine altceva pentru fiecare privitor. E firesc să se întâmple aşa pentru că modul în care este percepută o fotografie de oricare dintre noi depinde de experienţa de viaţă, de ideile proprii, de lecturile fiecăruia şi de disponibilitatea fiecăruia la a vedea cu adevărat“, şi-a nuanţat Iudith Erdos prezentarea introductivă a expoziţiei.

Apoi actorul Radu Botar de la Teatrul de Nord Satu Mare (prieten, după cum a afirmat din capul locului, cu cei doi expozanţi) a dat citire unei “scrisori deschise” de prezentare din partea regizorului Andrei Mihalache, de fapt nimic altceva decât o tandru-ironică invitaţie la privirea atentă asupra amănuntelor de viaţă surprinse de cei doi artişti fotografi pe considerentul că fiecare privitor ar simţi în mod clar că “amândoi văd ciudat de bine realitatea”. Spre finalul seriei de alocuţiuni (spontane şi lipsite de falsetele de circumstanţă pe care le întâlnim adesea la astfel de manifestări, din păcate…) a luat cuvântul fotograful Ovidiu Cosac care, în esenţă, a subliniat faptul că arta fotografică este singurul act artistic care surprinde clipa şi-i dă o şansă de a dura, “ţinta finală” fiind eternitatea. “Recomand tuturor celor care, din motive artistice sau nu, apelează la aparatul de fotografiat – digital sau nu -, să se gândească DE CE apasă pe declanşator pentru că este important să “prinzi” ceva semnificativ, nu doar o imagine aiurea”, a spus Ovidiu Cosac.

Cuvintele, oricât de bine folosite, nu pot capta magia convingătoare a uneio fotografii artistice, astfel că sătmărenii sunt invitaţi nu să citească impresiile mai ştiu eu cui despre această expoziţie, ci să o viziteze, să o privească – după ce vor fi trecut pe acolo, vor începe să vadă lucrurile din jurul lor un pic altfel. Expoziţia este deschisă publicului, la Muzeul Judeţean Satu Mare, până în data de 27 septembrie.

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.