România şi Bulgaria rămân în afara spaţiului Schengen

Responsabilii cu afacerile europene din statele membre ale Uniunii au decis, la Bruxelles, să prelungească monitorizarea României şi Bulgariei, invocând defectuoasa funcţionare a sistemelor juridice din cele două ţări şi incapacitatea de a aduce fenomenul corupţiei sub limita unui prag suportabil.

Consiliul pentru Afaceri Generale consideră, în acest context, ca improbabilă accederea – în viitorul apropiat – a celor două ţări la spaţiul Schengen.

Consiliul pentru Afaceri Generale, desfăşurat luni la Bruxelles, a fost dominat de reacţia virulentă a Franţei la criticile recepţionate, săptămâna trecută, în plenul Parlamentului European.

“Suntem naţiunea care a fondat drepturile omului. Nu suntem la şcoală şi nu am de gând să permit să fiu tratat, în numele Franţei, ca un copilaş”, a izbucnit ministrul francez al Afacerilor Europene, Pierre Lellouche, la întâlnirea cu presa, după reuniunea oficială. Lellouche a acuzat “ipocrizia” Comisiei Europene care, a adăugat demnitarul de la Paris, nu a făcut destule pentru a rezolva situaţia romilor. Ministrul francez a mers până la a ameninţa că, în actualul context, “viitorul Uniunii Europene este expus riscului”.

Întrebat despre poziţia Franţei referitoare la interesul României şi Bulgariei de a accede, anul viitor, în spaţiul comun de securitate (cunoscut sub numele de zona Schengen), Lellouche a precizat că aceasta este subminată de nerespectarea, de către cele două state, a condiţiilor din mecanismul de cooperare şi verificare.

Responsabilul cu afaceri europene din Guvernul de la Paris a menţionat siguranţa frontierelor exterioare, aceasta adăugându-se unor obiecţii venite chiar din interiorul discuţiilor oficiale derulate în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale. Este vorba despre deficienţe semnificative în aplicarea legii, constatate la România şi Bulgaria, despre slăbiciunile sistemului juridic şi lipsa unor progrese semnificative în combaterea corupţiei.

Ca atare, decizia Bruxelles-ului este de a menţine, pe mai departe, mecanismul de cooperare şi verificare – ceea ce, în ciuda unei formulări constructive şi care spune că mecanismul “reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru a susţine eforturile Bulgariei şi României”, se traduce, simplu, printr-o retrogradantă “monitorizarea continuă”.

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că nu există nici un temei legal în baza căruia prelungirea mecanismului de control şi verificare să obstrucţioneze aderarea celor două ţări vizate la spaţiul Schengen însă, pe de altă parte, Pierre Lellouche a dorit să pună în lumină faptul că rolul Comisiei este de a asigura buna funcţionare a Uniunii, dar că “paznicul tratatelor” în baza cărora Uniunea a ajuns să funcţioneze “este poporul francez. Comisia poate spune ce vrea. Dar”, a adăugat Lellouche, “Uniunea, daţi-mi voie să vă reamintesc, este formată din 27 de state care pun la comun bucăţi de suveranitate pentru a fi puternice împreună. Nu este nici un drept divin, nu este nici un zeu pe vreun nor care să indice calea de urmat”, a conchis responsabilul francez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.