Dolce şi UPC aduc în Liga I 150 de milioane €

În plină criză financiară, atât în fotbal, cât şi în media, Liga I este pe cale să-şi sporească veniturile din drepturile TV cu 50%! Pare incredibil, dar există disponibilitatea financiară ca suma acordată Ligii I să fie majorată de la 34 de milioane de euro la nu mai puţin de 50! Iar oferta-şoc ar putea veni dintr-o alianţă la fel de surprinzătoare: Dolce – UPC!

Pe 31 martie 2008, consorţiul RCS – Antena 1 câştiga drepturile TV pentru Liga I cu o sumă-record de 85 de milioane de euro, plus TVA, pe trei sezoane. Cu tot cu TVA: peste 34 de milioane de euro pe an. O sumă care atunci părea colosală a devenit din ce în ce mai spectaculoasă odată cu trecerea anilor şi cu apariţia crizei economice. Multe cluburi au devenit dependente de o sumă ce părea tot mai greu de susţinut. Urmează o nouă licitaţie, cel mai probabil spre primăvară, când se vor vinde drepturile pe încă trei ani, 2011-2014.

Nimeni nu l-a crezut pe Mitică

Majoritatea oamenilor erau siguri că suma plătită va scădea considerabil. Şeful Ligii, Mitică Dragomir, părea desprins dintr-un alt film când spunea la Sport.ro, pe 27 iulie: “Voi scoate peste 120 de milioane de euro din drepturile TV, chiar dacă e criză!”. Între timp însă, pe piaţa media au devenit tot mai consistente zvonurile privind pregătirea unei oferte exact la acel nivel: 50 de milioane de euro pe sezon! Adică 150 de milioane de euro pe trei ani cu tot cu TVA, deci pentru cluburi în jur de 120 de milioane!

Secretul: alianţă UPC – Dolce!

Pare SF, până afli detalii. Există informaţii că două companii extrem de importante, Dolce (Romtelecom) şi UPC, pregătesc o ofertă comună pentru a ataca rivalul Digi. Ambele companii sunt mai avansate tehnic şi doritoare să-şi extindă cota de piaţă. În special Dolce este forţată de noul acţionar, Deutsche Telekom, să atace agresiv piaţa. Prima dovadă: apariţia Dolce Sport.

Şi Digi ar primi meciurile

Interesant este şi faptul că asocierea UPC – Dolce are o tactică diferită. Sursele ProSport au dezvăluit că Digi ar avea în continuare acces la meciuri la un preţ rezonabil. De cealaltă parte, Digi oferise Liga I pentru UPC în condiţii absolut nerentabile: doi euro pentru fiecare abonat, şi nu doar pentru cei doritori de Liga I, ci pentru toţi abonaţii UPC. Practic, Digi ar fi rămas cu abonaţii şi ar fi plătit drepturile cu banii luaţi de la rivale. Dolce – UPC ar face o ofertă mai corectă, iar Liga I ar fi peste tot.

Cât oferă Digi?

Singura necunoscută este cuantumul contraofertei Digi. E posibil ca şi compania deţinută de Zoltan Teszari să pluseze şi astfel să păstreze drepturile, având drept de preempţiune la oferte egale. ProSport a scris recent despre culisele precedentei licitaţii, când RCS a aflat, pe căi mai puţin ortodoxe, de oferta făcută de Realitatea şi a ştiut exact cât să pluseze ca să câştige. Nu e exclus să se descurce şi acum.

De ce investesc furnizorii de cablu

Digi cheltuie anual aproape 40 de milioane de euro doar pe drepturi TV. Investiţia nu este justificabilă pentru niciun post TV din România, cu atât mai puţin pentru unul de nişă şi cu acoperire limitată! Şi atunci de ce? Pentru că e metoda cea mai agresivă de câştigare de clienţi! Iar câtă vreme afacerea ta nu este televiziunea, nu depinzi de criza din publicitate precum posturile obişnuite, ci finanţezi din cablu, satelit, internet şi telefonie, e mult mai uşor să suporţi investiţia. Ea se întoarce în clienţi şi, apoi, implicit şi imediat în bani. O televiziune obişnuită mai are o verigă între clienţi şi bani: publicitatea, aflată la pământ.

Nu putem confirma nimic. Când se vor scoate la licitaţie drepturile, vom vedea ce vom face
poziţia oficială Romtelecom Dolce

Vă garantez că şi în condiţiile crizei actuale voi obţine peste 120 de milioane de euro pentru drepturile TV
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

1,1 rating mediu al unui meci de fotbal transmis live de Digi Sport de la lansare până acum. Un meci din Liga I face în medie 2,3, unul din Spania 0,5

DOLCE – bani din telefonie

Romtelecom e ultima la servicii TV, cu Dolce, dar conduce pe telefonie fixă şi mobilă, având Cosmote şi preluând Zapp. Iar noul acţionar, Deutsche Telekom, a trasat Romtelecom sarcina de a deveni numărul 1 pe TV în trei ani! Problema e că stă prost pe cablu TV, cei aproape un milion de abonaţi fiind la “farfurii”, serviciul DTH Dolce. Pe cablu, există doar cu micuţa reţea Nextgen, care a început achiziţiile, dar nu e uşor să crească. Astfel, o asociere cu UPC, lider pe cablu TV, pare firească.

UPC – Fără fotbal, a scăzut

În România are venituri de 30 de milioane de dolari. Şi, deşi are servicii tehnologic mai avansate, de când Digi a investit în drepturi TV de sport a scăzut de la 1,31 milioane de abonaţi sub 1,2 milioane. Scăderea se consemna şi înainte, dar e greu de crezut că nu e nicio legătură cu absenţa fotbalului important din reţeaua proprie. Simultan, RCS şi-a mărit veniturile de la 238 la peste 700 de milioane de dolari şi doar recesiunea i-a oprit creşterea.

Un Comentariu la "Dolce şi UPC aduc în Liga I 150 de milioane €"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.