HAOS vechi şi DEZASTRU nou în toate spitalele

Greu de crezut că mai există sătmăreni care să nu ştie, din proprie experienţă sau măcar din auzite, despre condiţiile sinistre existente în ceea ce cu greu mai putem numi “spitalele” din judeţul Satu Mare. Şi e vorba de toate spitalele, fără excepţie. Şefimea judeţului – indiferent că este vorba de Consiliul Judeţean sau de Instituţia Prefectului – vorbea până nu demult doar la modul teoretic şi şablonard despre faptul că “situaţia din spitale e dificilă şi se impune luarea de măsuri” (sau variante pe aceeaşi temă). Abia ieri au fost prezentate, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de prefectul Radu Giurcă, probleme concrete şi documente oficiale despre haosul, nesimţirea, indolenţa şi lipsurile care fac legea în unităţile spitaliceşti ale judeţului. Este adevărat că aceste amănunte se referă strict la rezultatele controalelor făcute de o comisie mixtă ISU-DSP-Prefectură pe tema unică a prevenirii incendiilor în aceste instituţii (efect al tragediei de la Maternitatea Giuleşti), dar datele oficiale sunt mai mult decât alarmante. (În paranteză fie spus, tura asta prefectul Radu Giurcă merită felicitări pentru că a pus la dispoziţia ziariştilor, pentru buna informare a opiniei publice, rapoartele cu rezltatele controalelor şi nu a încercat – asemenea altor şefi, şefuleţi şi şefuţi din alte instituţii – să ascundă mizeria sub preş !)

“Extrem de multe nereguli !”

“Pe data de 1 septembrie mi s-a prezentat raportul şi am dispus extinderea controalelor la Centrul de bătrâni “Şansa” Satu Mare şi la Centrul de bătrâni “Alexandru” din Carei. Din păcate, în toate spitalele au fost constatate extrem de multe nereguli !”, afirma prefectul Radu Giurcă după ce a anunţat tema principală a conferinţei de presă. Apoi el a început să înşire, punct cu punct, toate lucrurile din spitale care sunt în dezordine, în neregulă şi pe lângă prevederile legale în materie de prevenire a incendiilor. Rezultatul evident: haos cât cuprinde. Cititorii mai curioşi pot citi aici şi mai departe  aici rapoartele seci, dar foarte elocvente, pe care s-a bazat expunerea făcută de prefect. Iar pentru cititorii care nu au timp sau răbdare să parcurgă actele oficiale, înşirăm şi noi aici câteva dintre “deficienţele” (Doamne, cât de puţin exprimă acest cuvânt în raport cu realitatea concretă din spitale !) constate de comisiile constituite prin ordinul prefectului: hidranţi fără furtune şi fără robineţi, lipsa instalaţiilor de semnalizare a incendiilor sau starea aproape nefuncţională a acestora acolo unde – întâmplător ! – există, instalaţii electrice întregi defecte sau improvizate şi care pot în orice moment să provoace incendii, lipsa parţială, defecţiunea sau lipsa totală a instalaiilor de stingere a incendiilor, căi de evacuare nesemnalizate corespunzător. Mai vreţi ? Mai sunt destule. De exemplu, uşi care au din construcţie o lăţime de 80 de centimetri prin care nu pot fi transportate paturile care vau o lăţime de de 1 metru (acestea au fost primite “din ajutoare” aduse din străinătate unde până şi uşile sunt altfel, ca să nu mai pomenim de condiţii !). La Spitalul Vechi din Satu Mare a fost constatată o “problemă foarte mare”, potrivit cuvintelor prefectuluiu: centrala de aburi NU are un detector care să semnalizeze concentraţiile de gaz din instalaţie, pericolul de explozie fiind implicit.

Neregulile din spitale persistă de peste 3 ani

După ce prefectul a adus la cunoştinţa ziariştilor pomelnicul aproape interminabil de nereguli (şi care, repetăm, se refereau numai la chestiunea prevenirii incendiilor, că dacă se vorbea şi despre altele…), următorul care a fost luat “la ţintă” a fost nevinovatul colonel Nelu Hauşi, adjunctul împuternicit al inspectorului şef al ISU Satu Mare. Întrebările legitime ale ziariştilor au fost axate pe o singură temă: “dacă tot s-au constatat atâtea nereguli, ce măsuri au fost luate împotriva celor vinovaţi ?” Astfel s-a aflat că exact aceleaşi chestii total aiurea şi în răspărul prevederilor legale au mai fost constatate – tot oficial ! – de-a lungul anilor 2007, 2008, 2009, 2010. Timp în care NIMENI nu a luat nici o măsură concretă de remediere, fie ea doar parţială şi treptată, a imensei grămezi de nereguli. “Managerii spitalelor au fost sancţionaţi, inclusiv cu amenzi de până la 5000 de lei, însă s-au plătit amenzile şi nu s-a făcut efectiv nimic. În plus, să nu uităm că, de exemplu, numai la Spitalul Nou s-au perindat în aceşti ani vreo trei directori, aşa că fiecare dădea vina pe predecesorul lui, dar nu făcea absolut nimic pentru ca neregulile să fie înlăturate”, a declarat colonelul Nelu Hauşi.
Acum, în urma controalelor de care aminteam mai sus, toţi managerii de spitale – plus şefii de secţii ! – au fost sancţionaţi exemplar… numai cu avertismente ! Şi atât. “Noi, cei de la ISU, nu avem voie prin lege să dăm termene concrete pentru remedierea deficienţelor constatate, managerii de spitale având doar obligaţia să informeze ISU în termen de 30 de zile de la control ce măsuri s-au luat sau ce măsuri se preconizează. Şi aici primeam răspunsuri de genul “vom cuprinde în bugetul de cheltuieli pe anul viitor banii necesari pentru ca totul să fie bine”, adică tot un fel de nimic”, a precizat colonelulk Hauşi.

Un vinovat arătat cu degetul: autorităţile locale

Dorind să nuanţeze corespunzător lucrurile, medicul epidemiolog Dorina Dragoş Guran – recent demisă din funcţia de director adjunct al DSP Satu Mare – a ţinut să precizeze: “În general, toate măsurile care trebuiau luate de managerii spitalelor sunt în primul rînd de natură financiară. Iar în acest sens este bine ca opinia publică să afle că s-au făcut nenumărate cereri în acest sens către administraţia locală – care avea obligaţia de a asigura finanţarea anumitor cheltuieli punctuiale cum ar fi cele despre care se vorbeşte -, dar banii nu au venit aproape niciodată… Deocamdată, pot să vă spun că, la solicitarea Ministerului Sănătătţii, pentru toate secţiile de terapie intensivă – ATI – de la spitalele din judeţ s-au comunicat necesarul de aparate de semnalizare pentru fum şi gaze. Spitalul Judeţean a cerut 76 de detectoare, spitalul din Negreşti Oaş a solicitat 15 astfel de dispozitive, iar cel din Carei, fiind încă în construcţie, nu a formulat cereri în acest sens”.
Concluziile le poate trage fiecare cititor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.