Ziua Jandarmeriei Satu Mare – discursuri, defilare şi o demonstraţie-avertisment

Pe platoul din Piaţa 25 Octombrie – acest “ground zero” al municipiuluiu Satu Mare – s-au succedat frumos manifestările prilejuite de aniversarea a fix 20 de ani de la înfiinţarea batalionului de jandarmi din Satu Mare. Cu toate că temperatura era destul de scăzută, câteva zeci de sătmăreni au asistat răbdători la veritabilul spectacol oferit de cei aproape 300 de jandarmi îmbrăcaţi fie în uniforma festivă, fie în cea de intervenţie. Bineînţeles că la eveniment au participat şi o serie de invitaţi oficiali, de la generali de jandarmerie activi sau trecuţi în rezervă până la reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor cu care Inspectoratul Judeţean de Jandarmi conlucrează sub o formă sau alta.

După trecerea în revistă a efectivului de jandarmi dislocat festiv în Piaţa 25 Octombrie, au urmat – după cum se obişnuieşte în astfel de ocazii – câteva scurte cuvântări. Alocuţiunea introductivă  a fost rostită de actualul şef al IJJ Satu Mare, locotenent-colonelul Gheorghe Avram (în calitate de principal organizator şi gazdă a manifestării aniversare). După aceea au mai luat cuvântul prefectul Radu Giurcă, colonelul (r.) Puiu Florin Iacob – primul comandant al batalionului sătmărean de jandarmi în urmă cu 20 de ani – şi, din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Vasile Dospinescu. Fiecare dintre cei menţionaţi a făcut referire atât la repere istorice (înfiinţarea Jandarmeriei de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica în 1850), cât şi la cele morale (îndeosebi la onoare). Apoi preotul unităţii de jandarmi din Satu Mare, Cristian Silaghi, a ţinut o scurtă şi emoţionantă slujbă religioasă pentru pomenirea sufletelor jandarmilor trecuţi în nefiinţă.
Odată încheiată partea discursivă a manifestărilor, publicul sătmărean prezent pe platoul central a asistat la defilarea plutoanelor de jandarmi.

Jandarmeria sătmăreană şi momentul cultural

Dacă tot e aniversare, organizatorii s-au gândit că ar fi nimerit să editeze o carte-document intitulată “Istoria jandarmeriei sătmărene” despre care, în prezentarea pe care i-a făcut-o, Lucian Cucuiet (directorul filialei judeţene a Arhivelor Naţionale) a afirmat că este rezultatul unui consistent efort de documentare al colectivului de autori care merită toate bunele aprecieri pentru crearea unui important instrument de lucru pentru cei preocupaţi de cercetarea istorică. După ce am văzut (şi primit cadou) cartea menţionată – mulţumin frumos şi să trăiţi ! -, am mai constatat că jandarmii au dat formă şi unei alte ambiţii: aceea de a face un pic de concurenţă presei. Adică au editat primul număr al revistei “Jandarmeria sătmăreană”. Revista asta am răsfoit-o şi prima concluzie, mai fugară de felul ei, a fost că semnatarii articolelor din această publicaţie dau semne că ar avea ceva vână scriitoricească, dar că ar fi bine dacă ar reuşi să mai scape de clişeele de limbaj oficial specifice meseriei de jandarm.

Demonstraţia de forţă – un spectacol- avertisment

Momentul final al evenimentului cu public a fost simularea intervenţiei jandarmilor împotriva unui grup de demonstranţi turbulenţi. A fost ceva într-adevăr spectaculos, cu fumigene, petarde, măşti de gaze, scutieri (fotografiile sunt mai grăitoare, aşa că am postat mai multe). Practic, a fost o prezentare coregrafică a unei posibile intervenţii în forţă a jandarmilor pentru “calmarea” participanţilor la un miting de protest scăpat de sub control. Iar, în contextul foarte actual în care măsurile guvernamentale sunt pe zi ce trece mai nepopulare (iar liderii sindicali vorbesc tot mai serios despre posibile mişcări protestatare de stradă în viitorul apropiat), era evident că subiectul acestui spectacol demonstrativ nu a fost deloc ales la întâmplare, fiind vorba de o formă de avertizare foarte clară. Bineînţeles că nimeni nu ar fi recunoscut asta oficial, dar subtextul spectacolului ar fi putut fi lejer formulat cam aşa: “N-o luaţi razna cu demonstraţiile că vă putem tăbăci sistematic, chiar dacă şi nouă ne-au tăiat din leafă nemernicii din guvern!”

Aşa s-a încheiat partea cu public a aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea unităţii de jandarmi din Satu Mare (partea a doua a fost la restaurantul “Romantic”, unde jandarmii şi invitaţii lor au ciocnit un pahar în cinstea evenimentului).

Un Comentariu la "Ziua Jandarmeriei Satu Mare – discursuri, defilare şi o demonstraţie-avertisment"

  1. Pingback: Ăştia se pregătesc să ne reprime protestele care nu există « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.