PNL doreşte desfiinţarea Curţii Constituţionale

Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a declarat, joi, la Şcoala de vară a TNL, că liberalii propun în proiectul lor de reformă constituţională desfiinţarea Curţii Constituţionale şi transmiterea tuturor competenţelor CC către ÎCCJ, care are judecători independenţi, şi nu unii politizaţi.

În contextul unei discuţii despre Legea fundamentală şi despre competenţele Curţii Constituţionale, Meleşcanu a afirmat că liberalii propun desfiinţarea CC.

“În proiectul nostru, noi propunem desfiinţarea Curţii Constituţionale, pornind de la ideea că activitatea ei trebuie să fie depolitizată cu adevărat, ceea ce nu pare să fie interesul multora şi transmiterea tuturor competenţelor Curţii Constituţionale către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecătorul este independent, autonom”, a spus Teodor Meleşcanu.

Senatorul PNL a menţionat că, pornind de la această idee a desfiinţării CC, liberalii doresc ca la nivelul Constituţiei accentul să fie pus “pe drepturile şi libertăţile cetăţenilor, pe funcţionarea instituţiilor statului şi pe eliminarea unor neclarităţi”.

Potrivit lui Meleşcanu, ideea desfiinţării CC a fost lansată de liberali în proiectul de reformă constituţională adoptat de PNL încă din 2005, menţionând că acest principiu va fi preluat şi de actualul proiect, pe care conducerea liberală nu a reuşit încă să-l definitiveze şi să-l adopte pentru a putea prezenta un punct de vedere oficial la Comisia de revizuire a Constituţiei.

Pe de altă parte, potrivit liberalilor, proiectul PNL privind reforma constituţională nu se află pe ordinea de zi a reuniunilor CNEx şi DP, convocate pentru vineri şi sâmbătă la Mamaia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.