Procurorii au o asociaţie care vrea să-i înmulţească

După ce au constatat că sindicatele şi alte organizaţii profesionale la care sunt afiliaţi parcă nu le reprezintă suficient de hotărât şi eficace interesele,  câţiva procurori mai bătăioşi au decis să înfiinţeze o asociaţie specifică prin care să-şi facă auzită vocea distinctă – aceasta este Asociaţia Procurorilor de la Parchetele de pe lângă Judecătorii.

“Procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare le-a fost făcută cunoscută înfiinţarea acestei asociaţii profesionale mai deosebite, cu un specific aparte pentru că şi munca noastră este una mai deosebită. Unul dintre membrii fondatori, procurorul Mihai Betelie de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, a insistat să se înfiinţeze această organizaţie pentru că la parchetele locale sunt extrem de multe probleme care, în final , fac ca tocmai cei pentru care muncim – justiţiabilii – să fie cei care ies în pierdere”, a declarat pentru Sătmărenul.net prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, Ana Rusu (foto). Conform afiormaţiilor sursei citate, “încă nu am luat poziţie în sensul aderării sau nu la această asociaţie, dar cert este că fiecare dintre noi a fost de acord că realmente este nevoie şi de această formă de organizare în măsura în care se va axa mai ales pe specificul muncii la parchetele locale.

Noi avem doua probleme realmente serioase şi interdependente: aglomerarea continuă a dosarelor şi o gravă criză de personal, astfel că atunci când am auzit că această asociază doreşte să propună legiferarea normării muncii de procuror pentru ca justiţiabililor să li se poată comunica în termenul legal soluţiile din dosare, precum şi identificarea unor criterii clare de încurajare – care acum cam lipsesc aproape cu desăvârşire ! -, evident că ne surâde ideea. Nu de alta, dar la parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare un procuror este obligat de împrejurări să lucreze la peste 800 de dosare pe an, ceea ce este foarte mult ! Gândiţi-vă că este vorba nu numai de capacitatea şi posibilităţile efectiv fizice ale unui om de a munci, ci şi de faptul că o rezoluţie sau alta dintr-un dosar poate influenţa ulterior vieţile unor oameni şi cu aşa ceva nu te poţi juca !”

Proiectul de bază pe care vrea să-l pună în practică APPJ este majorarea urgentă a schemei de personal în condiţiile în care în România parchetele locale sunt cele care au în lucru aproape 90 la suta din cauzele penale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.