Captură vamală senzaţională!!! Valoarea – 450 de lei

Asemenea tuturor bugetarilor loviţi la “punctul fierbinte” al portofelului de bezmeticeala legislativo-guvernamentală, vameşii sunt şi ei din ce în ce mai scăpătaţi încât mai-mai îţi vine să-i plasezi pe undeva prin capul listei celor de care va trebui în curând să ne fie milă. Chiar şi în aceste condiţii vitrege de muncă, viaţă şi câştiguri, ei demonstrează eroism profesional, rigoare şi exigenţă în respectarea până la virgulă a legislaţiei vamale. Evident că o astfel de atitudine intransigentă (a nu se confunda cu flegmatismul caracteristic, vă rog !) pretinde realizarea de urgenţă a unui mega-studiu de fezabilitate privind ridicarea unor grupuri statuare din aur.

Am făcut această introducere atâta de laudativă tocmai pentru că nu poate exista altă explicaţie decât eroismul profesional pentru descoperirea memorabilă, demnă de a intra în istoria universală, pe care au făcut-o vajnicii vameşi de la Petea. Potrivit unui comunicat de presă al IJPF Satu Mare, toată tărăşenia s-a petrecut în nocturnă. Adică azi-noapte, în jurul orei 1.30, la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu s-a prezentat, senin şi fără griji majore – cu scopul evident de a intra în ţara noastră -, cetăţeanul sârb Ivan R., în vârstă de 26 de ani. El conducea paşnic un automarfar cu remorcă, ambele înmatriculate în străinătate (care dintre străinătăţuri, comunicatul nu ne spune – lăsăm misterul pe seama viitorilor istorici).

Cu ocazia formalităţilor pentru intrarea în ţara noastră tot mai neprietenoasă în ultima vreme, echipa comună de control –  formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali – a dat lovitura profesională cea mare ! S-a descoperit, după scotocirile legale de rigoare, impresionanta cantitate de 100 litri de motorină (nu râdeţi, vă rog, asta e treabă serioasă şi cu risc maxim din punctul de vedere al siguranţei vamale naţionale !). După ce au moşmondit în căutarea preţiosului combustibil, aceeaşi echipă comună de control a pus urgent sistemul computerizat la lucru şi au constatat că marfa capturată cu atâtea eforturi poate fi evaluată la un maxim istoric de 450 RON.

În mod perfid şi ştiindu-se suspectat c-ar avea intenţii de extindere a contrabandei transfrontaliere pe meleagurile noastre unde legea este mereu, se ştie, respectată de toţi şi toate, şoferul sârb avea motorina  ascunsă în într-un loc extrem de greu accesibil, pe unde aproape nimeni (cu excepţia profesioniştilor de la vama românească) nu s-ar fi putut gândi. Pentru că nu vrem să mărim suspansul, vă dezvăluim locaţia secretă: este vorba de cutia de scule a automarfarului, şoferul încercând astfel a sutrage prea-valorosul combustibilul de la controlul vamal din PTF Halmeu.

Consecinţe imediate ale evenimentului ? Iată-le: întreaga cantitate de motorină a fost ridicată de către inspectorii vamali (a fost nevoie de mai mulţi, că doar se ştie că la vamă se lucrează numai în echipă) iar şmecherului conducător auto i-a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei – adică una de 22,22222 ori mai mare decât valoarea capturii, să se înveţe minte altădată şi să caute un loc şi mai secret decât cutia cu scule (cum ar fi torpedoul, de exemplu). În aceste condiţii, evident că automarfarul a fost reţinut până la plata amenzii. (PARANTEZĂ PLINĂ DE MISTER: în comunicat se face referire la “un automarfar cu remorcă” – dar numai automarfarul a fost sechestrat temporar, zice tot comunicatul. O fi plecat şoferul sârb până acasă la el, in Serbia natală, trăgând cu greu remoca, pentru a face rost de banii de amendă ?… Nu ştim, dar de aia există cercetătorii meticuloşi ai tenebrelor istoriilor vamale).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.