Viceprimarul Adrian Albu l-a criticat diplomatic pe prefectul Giurcă

Prezent, ieri, la şedinţa aşa-zisului Comitet de Dialog Social, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu a avut un mic, diplomatic şi concentrat “clinci” cu prefectul Radu Giurcă.

Ca să explicăm în varianta pe scurt: manifestările de genul Consiliului de Dialog Social sunt întruniri în care – cel puţin teoretic – sindicatele transmit prefectului nemulţumirile societăţii civile, iar acesta le comunică întocmai şi la timp Guvernului pentru ca acesta să ştie care sunt reacţiile şi propunerile populaţiei la ceea ce se întâmplă în viaţa socială reală. Dacă Guvernul are obiceiul să facă pe surdul, precum se întâmplă actualmente, discuţia e evident inutilă. Atunci devine importantă doar consemnarea birocratică a faptului că o asemenea întrunire a avut loc.

Ieri, viceprimaruil Adrian Albu a început prin a afirma răspicat că impărtăşeşte aproape întru totul poziţiile protestatar-revendicative ale liderilor sindicali prezenţi în sala de şefinţe a prefecturii, cu excepţia ideii acestora de a recurge in viitor la proteste sindicale stradale: “E clar că e vina Guvernului dacă oamenii vor să iasă în stradă, dar în această spirală negativă în care s-a intrat în ultimul an nu cred că ieşitul şi protestatul în stradă sunt o soluţie”.

Apoi Adrian Albu a făcut o piruetă retorică (referindu-se la scăderea cu 60% a investiţiilor străine în România, faţă de 2009) şi a trecut la atacul diplomatic la prefect: ” În judeţul Bihor sunt în derulare vreo patru investiţii, unele din Coreea de Sud şi Spania, se vor crea cam 1000 de locuri de muncă acolo – pe noi, in judetul Satu Mare, ne ocolesc investitorii. De ce ? Pentru că nu reuşim crearea unei stări de normalitate investiţională. La asta contribuie din plin acelaşi Guvern care acţionează haotic, labil, fără un sistem de previzionare economică. De exemplu, eu, dacă aş fi investitor, sigur nu aş fi curios să merg într-o ţară în care codul fiscal se schimbă mereu de la o zi la alta – şi nici într-un judeţ în care nu există lucrători cu înaltă calificare pentru că nu există preocupare pentru aşa ceva din partea autorităţilor guvernamentale !”
Fără să pară deranjat, prefectul Radu Giurcă a răspuns că în cadrul unor discuţii cu potenţiali investitori – “că destul de des am discuţii cu producători sau cu oameni care se gândesc să investească în judeţ” – a ajuns cam la aceleaşi concluzii: că, pe lângă infrastructura proastă, mai lipsesc şi muncitorii calificaţi şi adaptaţi la tehnologia modernă, aşa că investitorii preferă alte judeţe. “Poate că simplele discuţii, oricâte ar fi, nu ajung !” – a replicat viceprimarul Adrian Albu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.