“Toţi sefii de instituţii din Satu Mare sunt corecţi, imparţiali şi înţelepţi !”

Ieri, în sala mică de şedinţă a Prefecturii Satu Mare s-a desfăşurat – mai mult din obligaţie, parcă – o întâlnire între liderii organizaţiilor judeţene de sindicat (pe de o parte) şi prefectul Radu Giurcă (secondat de mai mulţi şefi din instituţiile deconcentrate). Deşi era programată pentru ora 9, această şedinţă a Consiliului de Dialog Social a început cu mai bine de un sfert de oră întârziere din cauza lipsei de punctualitate a prefectului.

Liderul sătmărean al CNSRL-Frăţia, Dan Burulea, a început prin a-i spune prefectului că din ce în ce mai mulţi bugetari au început să-şi dea demisia pentru că recentele scăderi salariale – “care în realitate sunt de 35-40%, nu de 25%” – i-au adus chiar în situaţia de a câştiga sub nivelul salariului minim pe economie. “Un asemenea fapt este în totală contradicţie cu prevederile din Codul Muncii referitoare la faptul că un salariat calificat nu poate primi sub 600 de lei lunar, iar acum sunt sute de membri de sindicat care primesc în mână doar în jur de 480-500 de lei”, a precizat sindicalistul.

În sprijinul său au venit şi amănuntele prezentate de preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan. El a pomenit două exemple edificatoare: cel al unei profesoare cu o vechime de 20 de ani de la Liceul Forestier care a demisionat şi pleacă la muncă în Spania şi despre un alt cadru didactic de la o şcoală generală care a părăsit sistemul de învăţământ şi s-a angajat la firma Autonet.

Catastrofe apropiate în învăţământ şi sănătate

Prefectul a replicat că “forţa de muncă se mişcă şi este bine dacă sectorul privat poate prelua personal din sectorul bugetar, chiar dacă suntem încă departe de a spune că lucrurile merg bine măcar la privaţi.”
Liderul judeţean al Cartel Alfaa Satu Mare, Sorin Faur, a intervenit în discuţie dezvoltând ideea unor viitoare proteste sociale de amploare: “Oamenii abia acum încep să conştientizeze reducerile de salarii şi realizează că nu aunde să plece altundeva decât în străinătate. Poate că în perioada mai-iunie, când am avut mitingurile de protest, nu îşi dădeau încă seama de gravitatea lucrurilor de care se lovesc concret începând de acum. Şi veţi vedea că în septembrie-octombrie vor începe să iasă în stradă, chiar fără să fie organizaţi de sindicate, şi atunci nu va mai exista nici o garanţie că vor mai putea fi controlate modurile de exprimare ale nemulţumirilor ! Şi, pentru că şi ei fost serios afectaţi de reducerea veniturilor, nu cred că jandarmii vor mai interveni cu acelaşi zel în cazul unor manifestaţii scăpate de sub control, chiar dacă ei au tot felul de ordine şi un alt regim. În plus, trebuie să recunoaşteţi şi să transmiteţi Guvernului un alt adevăr: ne aşteaptă adevărate catastrofe, în viitorul apropiat, mai ales în învăţământ şi sănătate !”

Prefectul zice că toţi şefii instituţiilor sunt corecţi

Un alt lider sindical a nuanţat problemele ridicate de colegii săi de baricadă: ” Mai e şi problema multor bugetari care au rate la bănci şi nu vor putea să le mai achite, plus problemele care vor apărea cu plata utilităţilor – toate acestea pentru că oamenii vor începe să nu mai aibă bani aproape nici pentru traiul zilnic… Şi aş mai vrea să ridic un subiect: faptul că prin viitoarea lege a salarizării unice vom ajunge să avem sclavi, nu muncitori ! Iar eventuale stimulente salarioale sunt lăsate direct la mâna şefilor de instituţii care nu vor face altceva decât să le acorde preferenţial – deci Guvernul ar trebui să ştie toate aceste lucruri şi să mai facă schimbări cât încă se mai pot face.”

Prefectul Radu Giurcă – atâta de paşnic încât lejer ar putea lua locul emeblematic al porumbelului păcii -, a început să le răspundă sindicaliştilor vorbind despre … piaţa de produse tradiţionale care va fi organizată în curând pe platoul din Centrul Nou ! Pentru o clipă, pe faţa tutror s-a putu citi faptul că nu se înţelegea ce are păsula cu prefectura. Abia apoi s-a ajuns la o apreciere total ruptă de realitate a aceluiaşi prefect: “Nu împărtăşesc opinia dumneavoastră despre posibile favoritisme ale şefilor de instituţii în distribuirea stimulentelor salariale. Un adevărat şef de instituţie trebuie să fie corect şi imparţial – dacă nu e aşa, nu merită să fie şef. Iar eu sunt convins că toţi şefii de instituţii din Satu Mare muncesc cinstit şi înţelept şi sunt pătrunşi de un sentiment de corectitudine…”

Liderul sindical Vasile Dârle l-a pus la punct, diplomatic, pe dom’ prefect: “Eu vă rog să priviţi lucrurile un pic mai altfel şi să transmiteţi Guvernului să se uite bine prin ţară şi să vadă cu adevărat ce se întâmplă prin ţară. Pentru că vă asigur că vor urma o toamnă caldă şi o iarnă foarte caldă atunci când se va discuta despre Codul Muncii, când oamenii vor vedea că pierd sporul de vechime şi alte drepturi normale într-o ţară civilizată !”

Prefectul Radu Giurca a dat-o “la întors” şi a spus că împărtăşeşte, la rândul său, greutăţile cu care se confruntă bugetarii “chiar dacă eu sunt la acest dialog ca reprezentant al Guvernului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.