Ce şanse are noua echipă “OLIMPIA” ?

Hotărârea Consiliului Judeţean – votată în unanimitate în 12 august – de a aproba participarea judeţului Satu Mare la constituirea „Asociaţiei Sportive Fotbal Club Olimpia 2010”, având drept scop promovarea, organizarea şi administrarea activităţii fotbalistice  a făcut să tresalte, nostalgic, inimile a mii de sătmăreni care işi mai aduc aminte cum strigau din toţi rărunchii “HAIDE OLI !”, în urmă cu 20-30 de ani (şi câţiva ani după Revoluţia din decembrie). Dar oamenii care au trăit într-adevăr, din interior, fenomenul fotbalului sătmărean – şi mai ales cel al FC Olimpia Satu Mare – sunt extrem de reticenţi şi chiar critici în ceea ce priveşte şansele de reuşită pe termen lung a proiectului „Asociaţiei Sportive Fotbal Club Olimpia 2010”. Iată argumentele invocate de prof. Teodor Curpaş (fostul preşedinte al “Olimpiei” în anii ’70-’80, anii de glorie ai fotbalului sătmărean), Ludovic Keizer (liderul “generaţiei de aur” a Olimpiei Satu Mare) şi Mircea Govor (fost finanţator al clubului Olimpia în urmă cu câţiva ani).

Teodor Curpaş: “o idee extraordinară, dar atât !”

Pe vremea când fostul club FC Olimpia Satu Mare nu numai că evolua în Divizia A, ci mai şi lupta de la egal la egal cu Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova şi FC Argeş  – echipele “de top” în anii ’70-’80 -, preşedinte era profesorul Teodor Curpaş. Acum, când a auzit de posibilitatea “reînvierii Olimpiei” la iniţiativa şi cu bani ai Consiliului Judeţean, el a declarat pentru Sătmăreanul.net :”Orice sătmărean cu suflet fotbalistic salută iniţiativa CJ de înfiinţa o echipă care să poarte numele unei echipe adevărate de fotbal, pentru că astfel nu dispare numele unui simbol cum rămâne mereu Olimpia. Nu ştiu exact cine a fost omul cu ideea, dar momentul este unul foarte prost ales. Mă mir de un om de fotbal ca Mircea Govor – care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean – că nu a explicat răspicat consilierilor ce anume au votat şi la ce s-au angajat. Am văzut la televizor şedinţa de consiliu şi am constatat că el nu a zis nimic, iar consilierii au votat o propunere ca asta cu un automatism rar întâlnit. Fotbalul, indiferent la ce nivel ar fi, este mai ales o maşină de tocat bani. Şi nu cred că, în acest moment, sătmărenii chiar au nevoie de o echipă în divizia judeţeană – cei care au nevoie sunt exact cei care nu au plătit în viaţa lor un bilet la un meci adevarat de fotbal !
Pentru că o echipă de fotbal implică o mulţime de cheltuieli constante,  la care iniţiatorii “Asociaţiei Sportive Olimpia” nu ştiu dacă s-au gândit vreun moment: salariile jucătorilor, prime de joc, indemnizaţii, cheltuielile cu masa lor, deplasările şi la toate astea se adaugă bani pentru antrenori, medici, maseuri şi încă multe altele de care domnii consilieri habar nu au. Mie mi se pare totul mai mult ca un fel de maşinaţiune de spălat bani, pentru că nici un club de viitor nu poate fi, în vremurile noastre, finanţat din bani publici ! Ar fi nevoie de o iniţiativă privată puternică, nu de un buget sărăcăcios de judeţ pentru ca proiectul să fie viabil. Pe scurt: e o idee extraordinară, dar numai atât !”

Ludovic Keizer: “fără un manager adevărat, nici o şansă…”

Ludovic Keizer, actualmente viceprimar al municipiului Carei, a fost un fotbalist de clasă la vremea lui. Şi a jucat mereu pentru Olimpia Satu Mare, chiar şi când a fost dorit insistent de echipe precum Steaua sau Universitatea Craiova. Şi a condus, ani la rând, din postura de preşedinte, echipa Victoria Carei. Declaraţia sa a fost scurtă şi la obiect:
“E o iniţiativă interesantă, asta cu “reînvierea Olimpiei”, dar mie mi se pare foarte  important ca proiectul să fie fiunanţat extrem de serios, nu numai de azi pe mâine ! Noi am discutat la Carei cu primarul Kovacs şi vom încerca să ajutăm şi noi. Eu totuşi aş zice că trebuie soluţionată cu adevărat partea financiară. Pentru că sentimentele şi talentul nu sunt suficiente să se joace şi să se facă fotbal ! Şi ar fi bine să fie şi o conducere pricepută şi serioasă. pentru că fără un manager adevărat, nu este nici o şansă pentru viitor…”

Mircea Govor: “s-ar cheltui 80.000 lei lunar”

Mircea Govor a finanţat FC Olimpia chiar şi atunci când alţii nu mai credeau că se poate face ceva pentru scăparea din mediocritatea mocirloasă a Diviziei B. Apoi, când nu a mai putut s-o facă singur, au apărut problemele. Şi pentru el, si pentru club. A trebuit să curgă destulă apă pe Someş până ce lucrurile s-au lămurit. Dar, indiscutabil, rămâne un om care ştie foarte bine “cu ce se mănâncă” fotbalul. destul de reţinut în declaraţii, el ne-a spus doar atât :
“Vreau să încep prin a preciuza în mod deosebit că, fără nici o discuţie, Consiliul Judeţean îşi va respecta angajamentele în ceea ce priveşte obligaţiile care decurg din această hotărâre care va readuce Olimpia pe scena fotbalistică. E adevărat că la şedinţa respectivă am tăcut… pentru că ştiu ce înseamnă fotbalul, din interior şi nu ca spectator ! Dar am votat totuşi pentru aprobarea acestui proiect. Cu toate că opinia publică trebuie să ştie că la un club există cel puţin 30 de persoane – jucători, antrenori, maseuri – şi că, dacă fiecare om o să vrea un salar de 12-15 milioane de lei vechi, se va ajunge la o cheltuială de 80.000 de lei lunar ! Iar aceşti bani poate că, mai ales acum, ar fi putut fi folosiţi pentru judeţ mult mai bine. Dar este proiectul lui Ştef şi al lui Macec şi al lui Pinter, iar eu nu doresc să mai spun altceva pentru că nu vreau să intru într-o dispută politică.”

3 Comentarii la "Ce şanse are noua echipă “OLIMPIA” ?"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.