Consilier PNL invalidat fără motiv legal la Agriş

În 18 iulie a.c., în comuna Agriş s-a dat o bătăliuţă electorală pentru alegerea unui nou coniliu local (că ăla precedentu’ nu se întrunise legal de vreo câteva ori, deci legalitatea democraţiei locale era în pericol şi trebuiau luate măsuri). Rezultatele votului de la Agriş, la care au participat cu buletinu’  şi ştampila numai 503 persoane, a fost următorul: PCM – 5 consilieri, UDMR – 3 consilieri, PNL -2 consilieri, PSD – 1 consilier. Totul părea să decurgă mai departe fără poticneli, dar uite că şi-a vârât codiţa un pui de ghiavol şi primul scandal a şi apărut încă înainte ca nou-nouţul consiliu local să fi apucat să-şi merite prima indemnizaţie de şedinţă. Un consilier local din partea PNL – Nicolae Niste – a fost invalidat de o comisie formată tocmai din cei care trebuiau să-i fie colegi în munca de votat proiecte înţelepte.

Legea zice că-s doar două motive mari şi late de invalidare

Ca să se înţeleagă mai exact despre ce este vorba, propunem s-o luăm gospodăreşte, cu ochii ţintă la legislaţie (că aşa putem desluşi misterul). Deci: potrivit Legii 215/2001 a adminsitraţiei publice locale – mai concret, în articolul 30 şi următoarele – validarea unui nou consiliu local se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor dintr-o circumscripţie electorală. Consilierii locali proaspăt aleşi se convoacă, în acest interval de timp, printr-un ordin al prefectului pentru a se întruni în ceea ce se intitulează “şedinţă de constituire” care, la rândul ei, este legal constituită numai şi numai dacă sunt prezenţi cel puţin două treimi din numărul total al consilierilor declaraţi aleşi.
Buuun, să vedem cum e mai departe cu pârdalnica de procedură legală. Tura numărul 2: când se adună – mă rog, în lege scrie “întruneşte”, da-i cuvânt prea domnos ! – noii consilieri locali, aceştia îşi aleg (ei între ei) o comisie de validare care va exista pe toată durata mandatului. Comisia asta analizează rezultatele alegerilor pe baza documentaţiei primite de la secretarul unitărţii administrativ-teritoriale şi, luând la mână fiece dosar în parte, propune validarea sau invalidarea fiecărui consilier în parte, individual.
Şi acuma urmează părticica legală care ne interesează în mod deosebit în cazul de faţă ! Comisia de validare poate propune invalidarea mandatului unui consilier local numai în două cazuri clare:
1) dacă se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate;
2) dacă alegerea respectivului consilier s-a făcit prin fraudă electorală constatată în condiţiile legii electorale în vigoare.

Consilierul liberal, modest, cere numai 5.000 de lei

Consilierului PNL Nicolae Niste i s-a căutat nod în papură şi uite ce s-a dibuit: în ziua când au avut loc alegerile, omul avea trecut în vechiul buletin domiciliul din Ciuperceni, comuna Botiz, noua carte de identitate parvenindu-i abia după data de 18 iulie. Când s-a făcut circul cu invalidarea sa, el avea deja cartea de identitate nouă pe care era trecut cu domiciliul în Ciuperceni, comuna Agriş. Acesta este motivul oficial invocat pentru invalidarea mandatului său.
Oricum. Nicolae Niste a atacat această decizie în instanţă. Şi cere daune morale de numai 5.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.