Tentativă de “luxare” a sătmăreanului favorit al concursului hipic de la Botiz

Deşi termometrul arăta 34 de grade Celsius (la umbră), la Centrul de călărie “Horses Sylvana” din Botiz s-a desfăşurat concursul regional de Enduro (călărie-rezistenţă) contând pentru etapa a treia a campionatului naţional de profil.
Pentru că se ştia că azi va fi caniculă, până aseară la ora 21,30 cursa hilipcă a stat subsemnul unei posibile amânări. În acest context, s-a schimbat ora de start, alegându-se ora 6 dimineaţa în loc de ora 11.
În competiţie s-au înscris 24 de concurenţi, din care doi au fost eliminaţi încă înainte de pornire din cauza problemelor de sănătate ale cailor. Competiţia avut două probe: una de 30 km, iar cea de-a doua de 80 km. Aceasta din urmă este singura care contează pentru calificarea la Balcaniada din Turcia din 11 septembrie. Altfel, valoarea totală a premiilor la Botiz se ridică la numai 3000 de lei.
La Botiz şi-au făcut apariţia, printre cei aproximativ 100-120 de spectatori, oameni de afaceri, foşti politicieni (ex-senatorul Sever Şter) şi alţi pasionaţi – sau doar curioşi – de hipism.

Doar trei concurenţi pentru proba de 80 km

La concursul de rezistenţă-călărie de 80 km au participat doar 3 concurenţi, între care şi o tânără în vârstă de 20 de ani din Miercurea Ciuc – Peter Emoke (membră a selecţionatei naţionale). Ceilalţi doi concurenţi au fost sătmărenii Attila Heidel – favoritul nr. 1 al competiţiei, vicepreşedinte al clubului hipic organizator) şi Zsolt Dumitran, instructorul de la baza hipică din Noroieni. Traseul pe care au trebuit să-l parcurgă cei trei începea la Botiz, trecea prin pădure spre Micula şi Agriş – şi retur.
La proba de 30 km de călărie au concurat 19 jochei, între ei fiind şi fostul actor al Teatrului de Nord, Vasile Blaga (proprietarul “ranch”-ului de la Botiz). Aceştia au dat două ture de câte 15 km pe întinsa păşune a centrului hipic. După parcurgerea primei “tranşe” compeţionale de 15 km, fiecare cuplu cal-călăreţ era obligat, conform regulamenmtului Federaţiei Ecvestre din România, să facă o pauză în care comisia medicilor veterinari a examinat caii şi abia după ce totul a fost în ordine, s-a trecut la tura a doua. Elementul esenţial al acestor controale medicale era revenirea la normal a pulsului cailor în maximum o jumătate de oră (şi a lipsei accidentărilor, evident), în caz contrar acesta putând fi criteriu eliminatoriu absolut, însemnând descalificarea.

Diversiune, zvonistică şi sămânţă de scandal

În jurul orei 13, printre organizatori au început să se răspândească foarte rapid zvonuri îngrijorătoare care se refereau exclusiv la favoritul nr. 1 al competiţiei, actualul deţinător al primului loc la nivel naţional şi potenţialul calificat la Balcaniadă – sătmăreanul Heidel Attila. Medici, îngrijitori, instructori hipici comentau ba că “s-ar fi prăbuşit cu calul”, ba că “Attila a dat telefon şi nu poate scoate calul dintr-o groapă”. La un moment dat, tensiunea ajunsese la punctul maxim: “Heidel Attila va fi descalificat !    ” Într-adevăr, aparent acest concurent se afla într-o dilemă fără ieşire. Şefa comisiei medicilor veterinari luase legătura telefonic cu el şi i-a ordonat categoric să nu mai încalece absolut deloc şi pentru nici un motiv şi să pornească la pas spre linia de sosire, ameninţându-l că va fi sigur descalificat dacă îndrăzneşte să mai urce în şa. “Trebuie să fie cineva care să ia decizii în interesul calului !” – şi-a motivat decizia dr. Anca Bogdan. Pe de altă parte, şefa comisiei de arbitri asigura pe toată lumea că nu este nici o problemă dacă Attila Heidel va încăleca doar cu câţiva metri înainte de linia de sosire. “Dacă nu imi trece călare linia de sosire, îl descalific pentru că aşa zice regulamentul: finişul trebuie trecut pe cal, nu lângă el !”.
Bineînţeles că toată lumea a început să se agite pentru că era vorba tocmai de favoritul care, dacă lucrurile nu se lămureau urgent, risca să piardă calificarea la Balcaniadă. Spiritele se încingeau pentru că, după cum se prezenta situaţia în acel moment, Attila Heidel părea un perdant sigur: dacă încăleca, era descalificat de comisia medicilor veterinari – dacă nu încăleca, măcar pe finiş, era descalificat de comisia de arbitri…
Ciudat era faptul că nimeni nu putea indica exact de unde a pornit zvonul cu problemele pe care Attila Heidel le avea pe traseu, dar – aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri – toată lumea mai adăuga câte un amănunt care punea paie pe foc.

Totul e bine numai când e sănătos calul

Observatorii trimişi la faţa locului au confirmat faptul că Attila Heidel căzuse cu calul într-un şanţ plin de noroi şi că acestuia i-a fost destul de dificil să iasă de acolo, dar în rest amândoi – omul şi animalul – erau în perfectă stare de funcţionare. Ei au comunicat rezultatele constatărilor şefei comisiei de arbitri, astfel că ea a decis că Attila Heidel poate să-şi încalece calul liniştit şi să vină la linia de sosire călare: “îmi iau eu răspunderea că nu va fi nici o descalificare pe motiv veterinar !”
Abia în jurul orei 14 a sosit Attila Heidel – călare, în aplauzele şi ovaţiile spectatorilor ! A trecut linia de sosire conform regulamentului, deci nu mai putea fi vorba de descalificare. Cu arţagil ceva mai domolit, dr. Anca Bogdan a luat la control calul – toţi parametri medicali erau în regulă. Abia când ea a comunicat acest fapt, lumea s-a mai liniştit şi a răsuflat uşurată.
De-acuma se puteau pregăti pentru aflarea clasamentului final. Şi, evident, pentru balul de la ora 20, evenimentul care pune punct final întregii manifestări hipice de la Botiz

P.S. Clasamentul final, pe categorii, al competiţiei urmează a fi comunicat de organizatori abia deseară, la bal.

Un Comentariu la "Tentativă de “luxare” a sătmăreanului favorit al concursului hipic de la Botiz"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.