Greu de tot la firme noi cu boii economico-guvernamentali

De parcă nu era suficient de catastrofal chiar şi numai faptul că ne guvernează de-a-mboulea, echipa de toată batjocura a premierului Boc mai şi încearcă să ne aburească pe stomacu’ chiorăind cum că în România economia este încurajată zdravăn de tot să iasă dinm criză. După asemenea multiple demagogii, miniştrii trântesc tot felul de prevederi legale noi care duc în marş voios spre faliment orice firmă care încearcă să supravieţuiască în crizatele timpuri pe care le trăim. Una dintre asemenea măscări legalizate se referă la aşa-zisa “simplificare” a procedurilor de înfiinţare a noilor firme. “Simplificare” care, din start, prelungeşte la aproape 2 luni de zile termenul în care naivul care doreşte să-şi facă o firmă reuşeşte să şi primească actele definitive de naştere a societăţii comerciale.

Înainte era mai bine. Şi mai simplu

Alin Bucureştean, juristul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare, este un specialist în domeniul legislaţiei referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea societăţilor comerciale. Întrebat fiind de Sătmăreanul.net ce părere are despre noile reglementări legislative legate de procedura “simplificată” de creare a unei firme, el a afirmat tranşant: “Nu e deloc bine, s-a accentuat birocraţia şi se ajunge ca actele de înfiinare a unei firme să fie finalizate în aproximativ 50-60 de zile. Înainte era mai simplu, aveai firma în câteva zile. Acum e mult-mult mai greu.”

“Simplificare” cu încâlceli

Juristul CCIA Satu Mare are şi argumente în susţinerea afirmaţiilor sale: “rezervarea denumirii se face acum la nivel naţional, ceeace durează cel puţin o săptămână şi oricum e absurd. Pentru că, de exemplu, denumirile firmelor nu mai au voie să semene absolut deloc între ele, nu poti să denumesti o societate “Sătmăreanul vesel” dacă există deja o altă firmă care are termenul de “Sătmăreanul” în denumire. Procedura de solicitare şi eliberare a documentelor pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale s-a complicat  şi în anumite condiţii poate duce la blocaje. Noua lege detaliază procedura de obţinere de la administraţia finanţelor publice a certificatului care atestă existenţa unui sediu – asta iar durează vreo 5 zile. Dacă îţi trebuie extras  de carte funciară, se mai adaugă 5 zile până-l primeşti… Şi tot aşa. Faptul că s-a îngreunat înfiinţarea unei firme nu va duce, după părerea mea, la o reducere a  evaziunii fiscale şi a cesionărilor succesive ale acţiuniulor unei firme, aşa cum au motivat guvernanţii necesitatea acestei proceduri. Noile măsuri vor avea ca singur efect creşterea birocraţiei şi vor îngreuna în mod inutil şi activitatea administraţiilor financiare. De fapt, activitatea unei firme ar trebui controlată drastic, nu modalitatea de înfiinţare.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.