Doi tineri liceeni cântă într-un local pentru banii de vacanţă

După două decenii de la revoluţia tinerilor din decembrie ’89, mentalitatea de tip oarecum occidental începe să “prindă” mai degrabă la actualii liceeni. Până în urmă cu câţiva ani ne era tutror plin podul cu diverse poveşti despre modul în care occidentalii îşi educă odraslele să muncească, să aibă grijă de bani, să respecte legea şi regulile elementare de bun-simţ etc. Un frumos exemplu de tineri care, decât să-i bată la cap pe părinţi pentru a primi bani de buzunar, preferă să muncească pentru a-şi asigura o minimă independenţă financiară am întâlnit recent în plion centrul “metropolei” sătmărene. Amândoi sunt elevi ai Liceului de Artă. Radu Muntean are 18 ani şi studiază arhitectura. Marius Goie are doar 17 ani şi e în clasa de arte plastice a instituţiei şcolare menţionate. Sunt, deci, tineri liceeni, au personalitate şi păreri proprii. Ah, da ! Mai au ceva foarte în comun: amândoi cântă la chitară. Şi vocal. Şi împreună – deşi “formaţia” nu are încă un nume.


Program de artist: trei seri pe săptămână

Radu şi Marius cântă la o pizzerie situată ultracentral (în spatele Casei de cultura sindicatelor) în fiecare miercuri, joi şi vineri. Dar numai serile, cam de la ora 21 încolo. În repertoriul lor, surprinzător de bogat, pot fi auzite şlagăre internaţionale şi româneşti din categoria “fără vârstă” ( în limbaj de disc-jockey se zice “evergreen”). Astfel că toate melodiile pe care le cântă cei doi liceeni sunt agreate de mai toţi clienţii localului, creându-se astfel o ambianţă destul de boemă şi plăcută. Pot fi auzite lejer piese muzicale aparţinând lui Bob Marley, Viţa-de-vie, Queen, Chris Rea, Green Day şi chiar şi balade rock.
“Problema este că, în România în general şi Satu Mare în special nu există o imagine şi o mediatizare exactă a tinerilor care, pentru a-şi face un ban realmente cinstit, pur şi simplu cântă pe stradă sau într-un local. Oamenii nu sunt obişnuiţi, uneori se uită ciudat sau reacţionează ciudat”, susţine Marius Goie.

Un poliţist comunitar i-a acuzat de… cerşetorie !

“Dacă tot vorbeşti despre reacţii deplasate, povesteşte faza cu poliţistu’ , aia de acum câteva zile”, îl îndeamnă Radu Muntean pe prietenul lui care parcă atâta aştepta. Şi începe: ” În urmă cu câteva zile, cam o săptămână, ne-am apucat noi să cântăm în Centrul Nou, cam în faţă la “Ali Baba”. Aveam cutia pentru bani în faţa noastră – noi cântam lejer la chitară, oamenii treceau şi ne lăsau sau nu ceva bani, era frumos şi distractiv. La un moment dat, apare un poliţist comunitar şi se răsteşte la noi. Nu s-a legitimat. A lovit cu piciorul în cutiuţa noastră pentru bani şi a zis sî dispărem urgent din zonă pentru că se numeşte … cerşetorie ceea ce facem noi ! Ne-a cerut buletinele şi a verificat prin staţie dacă nu suntem răufăcători. Ba, mai mult ! A avut pretenţia să-i mai şi mulţumim pentru “bunăvoinţa” de a nu ne amenda cu două milioane de lei (vechi – n.r.) şi pentru că nu ne-a confiscat banii pe care i-am primit de la trecători pentru că le-a plăcut cum cântam !”
Mda, adevărul este că, dacă se întâmplă să nimereşti peste un poliţist comunitar mai neumblat prin lume şi astupat la minte, există un risc crescut ca nişte adolescenţi – care pur şi simplu cântă pe stradă pentru un ban de buzunar – ca Radu Muntean şi Marius Goie să fie trataţi ca nişte cerşetori. sau să fie amendaţi pentru… “tulburarea liniştii publice” !

Au căutat până şi-au găsit locul

Amuzat şi revoltat în acelaşi timp de întâmplarea cu încuiatul de “comunitar”, Marius Goie îşi continuă relatarea: “Am vrut să ne facem bani cu cântatul pe stradă pe perioada vacanţei de vară. Dar, după cum v-am povestit, nu ne-a ieşit pasienţa. Aşa că ne-a gândit să încercăm prin diverse localuri, pe la pizzerii sau restaurante. Mergeam, vorbeam, ni se spunea ceva de genul: “las’ că vă sunăm noi” şi bineînţeles că nu ne mai telefonau. Aici unde cântăm acum am reuşit să ne înţelegem după prima discuţie. Am stabilit programul şi am început, deci se poate şi simplu dacă se vrea, nu ? Aşa, venim in trei seri la rând şi suntem plătiţi prieteneşte fiecare. pentru noi e OK, văd că şi pentru cei care sunt clienţi ai localului.”
După scurta discvuţie cu redactorul de la Sătmăreanul.net, cei doi liceeni şi-au luat din nou chitarele în mâini şi şi-au continuat “munca”. Suna a Queen…

Dorin Prunilă

2 Comentarii la "Doi tineri liceeni cântă într-un local pentru banii de vacanţă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.