Concurenţă crâncenă pentru sătmăreni la Institutul Naţional al Magistraturii

O mână de sătmăreni – 21 la număr – vor da piept cu alţi peste 3000 de candidaţi ce s-au înscris la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, care se va organiza în etape până în 24 septembrie 2010.( Lista cu numele concurenţilor sătmăreni o dăm mai la vale…) Concursul se organizează pentru ocuparea unui numar de 200 de locuri de auditori de justiţie.Adică e concurenţă, nu glumă – 15 pe loc !
Din cele 200 de locuri de auditori de justiţie, 100 sunt repartizate pentru ocuparea funcţiei de judecător, iar 100 pentru ocuparea funcţiei de procuror. La finalizarea primului an de studii, auditorii de justitie vor opta – în ordinea mediilor şi în raport cu numărul posturilor disponibile – pentru funcţia de judecător sau procuror.

Grilă de 100 de întrebări încuietoare

Examinarea candidaţilor se va face în două etape. Astfel, prima etapa constă în verificarea cunoştinţelor juridice prin susţinerea unei probe eliminatorii – tip grilă – cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal.
Lucrările se noteaza cu “admis” sau “respins”, în funcţie de punctajul obţinut de fiecare candidat. La testul-grilă, fiecare răspuns corect valoreaza un punct. Sunt declaraţi admişi în etapa a II-a numai candidaţii care au obţinut cel puţin 70 de puncte, adică echivalentul notei 7,00.
A doua etapa constă în susţinerea a două probe. Prima este un test de verificare a raţionamentului logic, prin rezolvarea unui alt test-grilă care cuprinde alte 100 de întrebari la care se punctează răspunsurile şi 20 de întrebări supuse pretestării în condiţii de concurs, ale căror răspunsuri nu se punctează. A doua probă din etapa a doua este un interviu constând în chestionarea orală a candidaţilor în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei de magistrat.
Nota obţinută la concurs reprezintă suma notelor de la fiecare dintre cele trei probe, calculată în raport cu următoarea pondere:
– 75% nota de la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor juridice
– 15% proba de verificare a raţionamentului logic
– 10% interviul
Pentru a fi admişi la INM, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7, clasificarea candidaţilor urmând a se face în ordinea descrescătoare a notelor.

Cine sunt candidaţii sătmăreni pentru INM ?

Dar hai să nu o mai aburim cu teoria, să trecem la lista sătmărenilor care s-au înscris la Tribunalul Satu Mare pentru INM. Ca să nu avem vorbe la proces, îi prezentăm în ordine cât mai alfabetică posibil: Dora-Olivia Armaziu, Adrian-Daniel Borota, Claudiu-Cristian Brişcan, Ionuţ-Antonio Bujor, Camelia-Dorina Cherecheş, Mariana Cionca, Mihai Ciorcaş, Flavia-Raluca Feher, Florin-Gabriel Gal, Virgil Haidu, Monika Kegyes, Ana Lazăr, Ramona-Anamaria Maier, Luminiţa-Maria Moldovan, Codruţa-Maria Por, Aura-Diana Sângeorzan, Cristina-Alexandra Sava.
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare s-au înscris pentru INM încă patru sătmăreni: Mitruţ-Dănuţ Ciorba, Octavian-Mihai Costinaş, Radu-Vasile Mirişan şi Andrea Stănică. Ia să vedem, i-am trecut pe toţi ? Da, sunt fix 21. Aceştia au fost admişi pentru participarea la examinarea în etape de care v-am povestit mai sus.
Ar fi de menţionat în mod special că, spre deosebire de mai mulţi contra-candidaţi din alte judeţe, sătmărenii nu au avut nici o problemă cu formalităţile necesare participării la concursul pentru INM. Alţi ghinionişti au fost respinşi pe motivul oficial de “neîndeplinire a condiţiei privind licenţa în drept (articolul 14 alineatul 2 litera “b” din Legea 303/2004) faţă de prevederile OG 10/2009. În traducere, nu au îndeplinit cumulativ nişte condiţii impuse, pentru accederea la INM, de Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Cert este că, la o asemenea crâncenă concurenţă, este clar că sătmărenii noştri trebuie să fie excelent pregătiţi pentru a reuşi până la capăt. Ceea ce le dorim sincer. Pe bune !

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.