Proiecte “cu dichis” pentru discuţiile în Consiliul Local

Ieri, cu începe de la ora 12, sala gâlcevilor oficiale a consilierilor locali a fost ocupată de ziarişti, toţi prezenţi pentru a asista la deja tradiţionala conferinţă de presă pe care primarul Iuliu Ilyes o susţine (aproape întotdeauna) cu o zi înainte de fiecare şedinţă a Consiliului Local. În cadrul acestor întâlniri cu presa, edilul-şef al municipiului explică pe înţelesul tutror proiectele pe care se vor bate (sau vor mormăi sau vor tăcea, după caz şi dispoziţie sufletească individuală) distinşii consilieri. Ieri, primarul Iuliu Ilyes a insistat cu precădere asupra câtorva proiecte – din cele 18 ce vor fi suspuse astăzi dezbaterii “sfatului înţelepţilor”.

Structură subdimensionată, dar vioaie

Pentru început, primarul a menţionat că şedinţa Consiliului Local Satu Mare se va ţine mai repede decât de obicei pe motiv că guvernanţii au visat şi impus termenul-limită de 16 august pentru efectuarea tuturor formalităţilor legale privind restructurările în administraţia publică, deci hotărârile specifice trebuie votate mai iute. Iuliu Ilyes s-a arătat uşor deranjat de faptul că presa ar fi prezentat lucrurile la modul că “Primăria nu disponibilizează pe nimeni, deşi e criză”, precizând că “noi ne-am încadrat într-o structură funcţională, sub numărul de posturi stabilite de guvern, Mai mult, am fi avut şi capacitatea de a prelua Teatrul de Nord şi Filarmonica fără probleme”. Chiar dacă şi în prezent administraţia locală este un pic subdimensionată faţă de schema de posturi impusă de guvern, primarul Ilyes a afirmat că “nu se intenţionează să creştem şi să angajăm până la limita prevăzută de lege, pentru că dorim să nu ne sporim cheltuielile cu salariile în plus. Sperîm doar ca de la 1 ianuarie să ăutem angaja doar specialiştii de care avem nevoie: ingineri, constructori, drumari – dar tot nu vrem să ajungem la limita superioară a numărului de posturi.”
Apoi primarul a comunicat faptul că Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a acordat aviz favorabil celor 9 documentaţii referitoare la aprobarea organigramelor şi încadrarea în numărul maxim de posturi stabilite pentru aparatul de specialitate al primarului municipiului Satu Mare, precum şi al serviciilor publice înfiinţate de Consiliul Local Satu Mare, prevederi reglementate de O.U.G. nr. 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale şi pentru stabilirea unor măsuri financiare.

Reducerea drastică a cheltuielior cu utilităţile publice

Din punctul de vedere al primarului sătmărean, cel mai “greu” proiect de hotărâre de Consiliu Local care se va discuta azi va fi cel referitor la reducerea cu 20% a cheltuielilor materiale (faţă de cele existente la 31 iulie a.c.) ale administraţiei publice locale. “Această prevedere impusă de guvernanţi mi se pare o greşeală foarte mare. Dacă discutăm de instituţii publice, ewducerile cheltuielilor materiale ale acestora se referă mai ales la problema utilităţilor: apă, gaz, consum de energie electrică etc. Dar când vorbim de primării, această reducere se va răsfrânge automat tocmai asupra serviciilor publice asigurate pentru populaţie , servicii cum ar fi reparaţiile la drumuri, iluminatul public, încălzirea şcolilor, întreţinerea spaţiilor verzi şi altele asemănătoare. Chiar nu ştim ce vom face cu şcolile la iarnă după preconizata majorare, în toamnă, a preţului la gazele naturale. În prezent, aşa-zisa planificare a cheltuielilor înseamnă, în mod clar, tăieri ale cheltuielilor”, a explicat Ilyes. Asta se referea şi la tăierea lefurilor cu 25% ale tutror angajaţilor din Primărie. Pentru că nu are suficientă vechime, Iuliu Ilyes este abia pe locul 15 în topul salarizării din instituţia pe care o conduce (salariile s-au primit deja în 5 august, deci se ştiu bine clasamentele astea !)

Panouri solare pe groapa de gunoi, parcări noi şi ciclism româno-ungar

După subiectul amar al reducerilor, restructurărilor, reorganizărilor şi austerităţilor cronicizate de tot felul, Iuliu Ilyes a mai pomenit despre proiectul prin care consilierii îl vor mandata să semneze Convenţia Primarilor, “cunoscând toate angajamentele care decurg din aceasta”.  În expunerea de motive pentru aprobarea acestui proiect, se precizează: “Având în vedere că la 9 martie 2007, Uniunea Europeană, a adoptat, pachetul „Energie pentru o lume în schimbare”, prin care s-a angajat unilateral să diminueze emisiile de CO2 cu 20% până în 2020, ca rezultat al creşterii cu 20% a eficienţei energetice şi a cotei de 20% de energii regenerabile în mixul energetic şi că acest angajament va putea fi îndeplinit numai dacă părţile interesate de pe plan local, cetăţenii şi grupurile lor îl împărtăşesc, se propune spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Satu Mare prezentul proiect de hotărâre.”
În traducere, asta înseamnă că municipalitatea se va axa în mod deosebit pe reducerea cu 20 % a emisiilor de dioxid de carbon în următorii ani prin renunţarea treptată la combustibilii tradiţionali. Iar Ilyes a comunicat, optimist, că intenţionează să amenajeze un parc cu panouri solare pe fosta groapă de gunoi a oraşului, aia dinspre Calea Odoreului. Apoi, a mai anunţat că se vor amenaja parcări nou-nouţe în Micro 16, în două zone cuprinse între blocurile situate pe str. Crizantemei, str. Rozmarin, str. Sănătăţii.
În acelaşi ton, primarul că s-a mai făcut un pas concret pentru realizarea pistei pentru biciclişti, pe digurile Someşului, între Satu Mare şi Fehérgyarmat (Ungaria).

“Măturarea” oraşului cu controale

Spre finalul conferinţei de presă, Iuliu Ilyes a comunicat răspicat că “de săptămâna viitoare vor începe acţiunile de control sistematic” pentru depistarea atât a construcţiilor la care nu se respectă parametrii autorizaţiilor emise pentru ele, cât şi a tuturor construcţiilor aflate în plină şi neautorizată execuţie. Inspectorii de la Biroul de Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei Satu Mare vor face echipă cu poliţişti comunitari şi “vor mătura oraşul cu controale”în această acţiune care va dura până în primăvara anului viitor.

Dorin  Prunilă

Un Comentariu la "Proiecte “cu dichis” pentru discuţiile în Consiliul Local"

  1. Pingback: Tweets that mention Proiecte “cu dichis” pentru discuţiile în Consiliul Local | Satmareanul - ziar online de Satu Mare -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.