Basescu da semnalul revoltei in PDL?

Războiul dintre Traian Băsescu şi baronii PDL a intrat, practic, în ultima fază, ultimele declaraţii, de azi, ale preşedintelui putînd fi intepretate drept îndemn la o revoltă sau chiar la o rupere a partidului. Ultimele trei zile, de altfel, au fost marcate de mai multe evenimente care atestă în mod clar că preşedintele şi-a cam pierdut răbdarea şi a decis să treacă la acţiuni mai hotărîte.

“Nu m-am implicat niciodată în partid şi, dacă m-aş fi implicat, PDL ar fi fost mult mai precis în acţiunea politică, iar declaraţii şi tolerarea atitudinilor ostile partidului ar fi fost inexistente. Nu ar fi rămas în PDL niciun politician care nu respecta regula de aur a democraţiei interne într-un partid – adică discutăm şi, când am decis ceva, respectăm toţi ceea ce s-a decis, ceea ce majoritatea a decis, indiferent că s-ar fi numit Cristian Preda, Sever Voinescu, Radu F. Alexandru. Nu ar fi fost în partid dacă eu conduceam partidul”.

Aşa sună o declaraţie explozivă a şefului statului, dată azi, la Radio România Actualităţi. O afirmaţie ciudată, care derutează zdravăn analiştii şi jurnaliştii, pentru simplul motiv că doi dintre cei trei mai sus menţionaţi nu sunt altceva decît principalele goarne prezidenţiale. Cum vine asta, Băsescu le vrea capetele propriilor oameni? Explicaţia ar putea fi, însă, explozivă: prin spusele de mai sus, preşedintele toarnă în mod controlat gaz pe focul tensiunilor din PDL şi dă, chiar, un posibil semnal pentru demisii ale susţinătorilor săi. De ce ar face asta, însă, şeful statului?

Nu e greu de întrevăzut: pe 9 august, la şedinţa Biroului Permanent al PDL, el a încasat o directă în figură, odată că refuzul liderilor partidului de a discuta, măcar, mult aşteptata convocare a Colegiului Director, un prim pas major pe calea clarificărilor din partid legate de viitorii lideri şi nu numai. În locul reformei cerute de Băsescu, care include desemnarea a 4-5 noi prim-vicepreşedinţi, s-a decis înfiinţarea a 4-5 grupuri de lucru care să supravegheze activitatea din guvern, dar care să fie conduse exact de cei supravegheaţi, adică Blaga, Videanu ori Udrea. Un fel de băşcălie pe faţă la adresa lui Băsescu, practicată de vechea gardă.

Pe 10 august, a picat o nouă lovitură: senatorul Radu Feldman Alexandru declanşează un atac de o duritate fără precedent la adresa preşedintelui, şi încă în revista dragă mediilor intelectuale, adică ”22”. Mesajul, în esenţă e următorul: Traian Băsescu să nu se mai amestece în ciorba noastră, el e o treaptă a rachetei PDL care trebuie să se desprindă după ce şi-a făcut treaba.

Pentru Băsescu, nu mai  e nevoie, probabil, de alte mesaje: el a înţeles că dorita reformă, în sensul înlocuirii baronilor PDL cu oamenii săi de suflet, e imposibilă. În aceste condiţii, declaraţiile de azi ar putea reprezenta, cum spuneam, semnalul discret al demisiilor fidelilor săi din PDL. Fie pentru a forţa convocarea, pe fondul acestui potenţial scandal, a unui for important al partidului, Consiliul Naţional sau chiar congresul, amînat de baroni pentru anul viitor, fie pentru a declanşa ruperea PDL şi constituirea unei alte formaţiuni, fidele preşedintelui, lăsînd baronii partidului să poarte povara erodării în sondaje din cauza crizei.

Deocamdată, Sever Voinescu dă semne că a ”prins” mesajul, declarînd că ia în calcul demisia din PDL. Cîţi îi vor urma exemplul?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.