Aventură în Cheile Turenilor

Dacă aveţi timp liber merită să mergeţi până în Cheile Turenilor.
Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereţii (înalţi de 100-150 m) sunt decoraţi cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peşteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Părăul Racilor în calcare jurasice şi sunt situate între comuna Tureni şi satul Copaceni, la mică distanţă de drumul european E60, Cluj-Turda(aproximativ 2 km), se poate ajunge şi mai complicat, urmând un traseu “semi-marcat” Cluj-Napoca – Cheile Tureni – Cheile Turzii (câteva ore bune de mers pe jos).
În Chei există 29 de peşteri, printre care Peştera cu Silex (64 m lungime), Peştera de sub grohotiş (27,5 m), Peştera Vulturilor, Sura Mica. Alte atracţii turistice sunt Colţul Câinilor, Stâna Crinilor. Cheile au fost declarate rezervaţie floristică naturală de interes naţional cu valoare mixtă.
A fost deja realizata delimitarea perimetrului rezervatiei, finalizăndu-se bornarea completă a obiectivului. Peşterile din Cheile Turenilor (cele mai importante dintre ele fiind cele numite ale Feciorilor şi Zănelor) au fost cercetate de speologii George Racovita şi Iosif Viehman, din cadrul institutului de specialitate din Cluj-Napoca. Se află în curs de elaborare o monografie completă a acestui monument al naturii de către specialişti ai O.J.P.C.N. şi ai Muzeului de Istorie, naturalistul Victor Catanas şi arheologii Gheorghe Lazarovici şi Zoia Kalmar, care în curând va fi publicată oferindu-se astfel turiştilor o bogată sursă de documentare.
Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuinţe, datate începând cu neoliticul mijlociu. A fost descoperită o mică locuinţă datată din secolele I i.Cr. – I d.Cr. Pe terasa Poderei au fost găsite urme de locuire databile în perioada finală a etnogenezeii romaneşti şi a feudalismului timpuriu (secolele V-XII).
În Cheile Turenilor impactul omului nu si-a pus încă amprenta foarte tare. De aceea turenii trebuie să rămână aşa cum sunt, cu un traseu dificil, doar cu o potecă, fără poduri amenajate, doar pentru cei care ştiu să aprecieze natura în adevarata sa splendoare.

Distanţa Satu Mare – Cheile Turenilor este 200 km, cu masina se fac aproximativ 3h. Cazare aproape de Cheile Turenilor:
Pensiunea Laura din Cheile Turzii: – camera dubla 90 lei\zi
-camera single 70 lei\zi

Pensiunea Imperial din Tureni :      – camera dubla 70 lei/zi
– camera single 35 lei\zi

A.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.