TRANSURBAN a scumpit biletele “cam ilegal” !

În data de 19 iulie a.c., pe site-ul oficial al Primăriei Satu Mare a fost postat un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Iuliu Ilyes în legătură cu TRANSURBAN-ul şi biletele lui de toate zilele. În proiect era vorba doar despre propunerea de mărire a preţurilor la transportul urban de călători la 2 lei, faţă de 1,80 lei cât era la data respectivă. În mod corect şi democratic, această propunere a fost postată pe site-ul Primăriei Satu Mare tocmai pentru a fi supusă dezbaterii publice, înainte de a intra în dezbaterea Consiliului Local Satu Mare şi de a deveni hotărâre. Redăm în continuare începutul acelui text:

“Se supune dezbaterii publice următorul  Proiect de hotărâre privind modificarea tarifelor la transportul urban de călători pe raza municipiului Satu Mare, ca urmare a creşterii cotei de TVA. Propunerile şi sugestiile dvs. se pot trimite pe adresa  www.satu-mare.ro  sau se pot depune în scris la camera 11 a Primăriei Satu Mare, Biroul Relaţii cu Cetăţenii şi Registratură, până la data de 05.08.2010.”

După cum arătau lucrurile până în urmă cu câteva zile, totul era frumos şi cât se poate de legal. Pentru că TRANSURBAN Satu MAre este una bucată societate comercială în subordinea directă a Consiliului Local Satu Mare. Pe cale de consecinţă, TRANSURBAN-ul nu poate nici măcar clipi în front fără patalama – adică hotărâre – de la Consiliul Local. DAR, săptămâna trecută TRANSURBAN-ul s-a razvrătit şi, fără să ţină seama de faptul că nu există nici o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, a majorat cu tupeu preţurile la bilete şi abonamente. Avea şi motiv cât de cât legal: crescuse TVA-ul la 24%, ordonanţa guvernamentală trebuia să se aplice întocmai şi la timp. Însă hotărâre a autorităţilor locale, care ar fi fost musai să fie, tot nu exista săptămâna trecută. Aşa că se zbârleşte o întrebare justificată: cât de legală este scumpirea biletelor şi abonamentelor de către SC TRANSURBAN Satu Mare care este în subordinea directă a Consiliului Local Satu Mare ?

Potrivit secretarului Primăriei Municipiului Satu Mare, Mariana Suciu, situaţia cu biletele TRANSURBAN prezentată mai sus este “oarecum” ambiguă din punct de vedere juridic. “Societatea trebuia, pe de o parte, să aplice legea privind creşterea TVA. Pe de altă parte, într-adevăr, orice modificare de tarife sau organigramă sau orice altceva se stabileşte numai prin hotărâre a Consiliului Local şi din acest punct de vedere faptul că au scumpit preţurile la bilete şi abonamente fără să existe un astfel de act este cam ilegal”, a admis Mariana Suciu.

Din punctul de vedere al unui sătmărean de rând, TRANSURBANU-ul are doar un fel de vină mai mică, principalii vinovaţi fiind consilierii locali care nu s-au sinchisit să “tragă” o scurtă şedinţă extraordinară, de exemplu – aşa cum s-a mai întâmplat uneori când a fost nevoie -, şi să-şi pună firma în deplină legalitate. Sau poate că nici ei nu sunt chiar atâta de vinovaţi pe cât e primarul Iuliu Ilyes care n-a pus acest proiect pe ordinea de zi a precedentei şedinţe de Consiliu Local, cea din 29 iulie ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.