Bill Gates investeşte în judeţul Satu Mare

Mai toată lumea cunoaşte câte ceva despre faimosul miliardar american Bill Gates, fondatorul “Microsoft” şi ani buni la rând considerat cel mai bogat (şi un foarte-foarte influent) om de pe planetă. Ceva mai puţini ştiu că el, prin caritabila sa “Fundaţie Bill&Melinda Gates” investeşte într-un proiect de 200.000 de euro pentru a facilita accesul năpăstuitei Biblioteci Judeţene Satu Mare la reţeaua BIBLIONET. Că dacă autorităţile locale o lălăie cu nesimţire în ceea ce priveşte situaţia scandaloasă a cvasiblocării activităţii acestei instituţii fundamentale de cultură din cauza pretenţiilor imobiliare ale celor de la “Federalcoop” (dar despre asta vom povesti mai multe altădată, peste câteva zile), iată că există, totuşi, posibilităţi externe de susţinere a Bibliotecii Judeţene să intre cu fruntea sus în rândul lumii civilizate a secolului XXI. Pentru că, în esenţă, asta reprezintă proiectul de acces la BIBLIONET.

Ce este, de fapt, BIBLIONET-ul ?

Potrivit site-ului www.biblionet.ro, BIBLIONET este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunităţile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, Biblionet se va concentra pe patru componente principale ale programului:
– facilitarea accesului public la informaţie prin înfiinţarea unei reţele de biblioteci cu calculatoare cu acces public (CAP): Biblionet va sprijini cu precădere acele biblioteci care îşi stabilesc ca prioritate accesul public la informaţie şi demonstrează disponibilitatea de a-şi asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor noi centre cu calculatoare publice şi internet. Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din România cu calculatoare printr-un proces competitiv de selecţie, Biblionet va facilita accesul gratuit la informaţie pe întreg teritoriul României;
– pregătirea bibliotecarilor din bibliotecile publice prin furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet vor elabora materiale de formare şi vor crea un sistem de pregătire profesională care să îi ajute pe bibliotecari să introducă noi servicii şi să dezvolte inovaţia în sistemul de biblioteci publice. Cursurile de formare îi vor ajuta pe bibliotecari să devină experţi în adaptarea noilor tehnologii la nevoile comunităţilor;
– cursuri de formare în utilizarea calculatorului pentru bibliotecarii români, astfel că prin înfiinţarea a 41 de centre de formare în cadrul bibliotecilor judeţene, Biblionet va furniza sistemului de biblioteci publice din România infrastructura şi materialele de curs pentru utilizarea calculatorului, care îi vor ajuta pe bibliotecari să îndrume mai bine utilizatorii bibliotecilor în privinţa calculatoarelor şi Internetului;
– promovarea valorii speciale a bibliotecilor pentru întreaga comunitate, asta în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice (ANBPR). Biblionet va consolida ANBPR, ajutând asociaţia să creeze structuri administrative durabile care să poată răspunde nevoilor în continuă schimbare ale bibliotecilor moderne şi care să ofere în viitor servicii relevante bibliotecarilor din întreaga ţară.

Aproximativ 100 de calculatoare pentru judeţ

Conform celor declarate pentru Sătmăreanul.net de către Mircea Ardelean – directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare -, prin proiectul de 200.000 de euro care va implementat de “Fundaţia Bill & Melinda Gates” se va crea la Satu Mare “un centru de formare dotat cu minim 10 calculatoare şi instrumente auxiliare ca scannere şi imprimante multifuncţionale, plus că în fiecare dintre cele 20 de comune selectate in judeţul Satu Mare vor exista câte 4 calculatoare performante pentru facilitarea accesului publicului la informaţie directă”.
Proiectul pentru Biblioteca Judeţeană Satu Mare face parte dintr-unul mult mai amplu, prin care se oferă finanţare nerambursabilă pentru informatizarea treptată a tuturor bibliotecilor judeţene din România.

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.