Apa din ştranduri poate provoca infecţii la ochi, urechi sau piele

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii averizează că apa din piscine şi ştranduri poate cauza o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, al ochilor, urechilor, dar şi digestive şi recomandă respectarea normelor de igienă.

“Apa din piscină şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecţii localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis, vineri.

Medicii precizează că foarte expuşi infecţiilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boală după ce au mers la piscină sau la ştrand trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor.

“Este recomandat ca scăldatul să fie făcut numai în spaţiile special amenajate şi care au autorizaţie sanitară valabilă şi de asemenea să fie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală. Mai mult, trebuie evitată înghiţirea apei de piscină”, a precizat sursa citată.

Cele mai frecvente afecţiuni contactate din apa de piscină sau din ştrand sunt dermatozele, de tipul pitiriazis. Acesta este o micoză a pielii produsă de o ciupercă şi care se manifestă prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate în special la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea aceluiaşi şezlong de către mai multe persoane, au precizat specialiştii.

Alte boli ce pot fi transmise la ştranduri şi piscine sunt râia şi pediculoza, dacă sunt folosite în comun prosoape contaminate, dar şi furunculul produs de stafilococii din apă, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, potrivit specialiştilor, apa contaminată poate provoca afecţiuni oculare şi otice.

“Conjunctivita de piscină este produsă adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri). Aceasta, pe lângă manifestările oculare, precum roşeaţa, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi însoţită şi de febră, faringită sau chiar suferinţe neurologice (radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic) care apar la scurt timp după infecţia conjunctivală. De asemenea, otita de piscină, manifestată prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciupercă microscopică prezentă în apa piscinelor”, au mai spus specialiştii din Ministerul Sănătăţii.

Apa infectată mai poate provoca boli digestive manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii).

Medicii mai spus că dezinfectanţii din apă pot provoca reacţii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), iritaţii la nivelul ochilor sau alte afecţiuni precum uscarea şi contractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.