Înşelăciuni prin diverse tehnici de comunicare

Poliţiştii sătmăreni ne atenţionează în legătură cu tentativele unor persoane rău intenţionate de a vă înşela, săvârşind o serie de infracţiuni prin diverse tehnici de comunicare – telefonie, poştă electronică, comerţ/prestări de servicii din poartă în poartă, etc.

Pentru a preîntâmpina comiterea unor asemenea fapte, vă prezentăm concret ofertele frauduloase folosite în ultima perioadă de către infractori:
•primirea de apeluri telefonice de la persoane care se prezintă ca fiind lucrători ai unor societăţi cunoscute (Orange, Vodafone, Cosmote, Domo, Altex, etc.), prin care „victima” este anunţată că a câştigat diverse sume de bani (mii de euro) sau produse în urma unei trageri la sorţi, însă pentru a intra în posesia „premiului”, trebuie să achite importante sume de bani, reprezentând comisioane, taxe şi impozit pe profit; modalităţile de transmitere a banilor sunt diverse: on-line, mandat poştal, depuneri în cont, etc.
Un asemenea caz este al unui sătmărean contactat de o femeie care s-a prezentat ca fiind angajat al Orange România şi care i-a comunicat faptul că este fericitul câştigător al unui premiu în valoare de 10.000 de euro, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achite suma de 1.450 lei la poştă.

•trimiterea de mesaje de tip text (SMS) în cadrul reţelelor de telefonie mobilă, cu promisiunea făcută celui care recepţionează mesajul că va primi un premiu dacă va cumpăra cartele preplătite de telefonie mobilă şi va comunica seriile şi numerele de cod ale cartelelor.

achiziţionarea de produse de pe site-uri gen okazii.ro: cumpărătorul caută un anumit tip de produs, îl găseşte pe site, îl comandă, îl plăteşte, iar la primirea coletului constată faptul că pachetul nu conţine produsul comandat.

•persoane care se prezintă ca fiind reprezentanţi ai unor firme de furnizare utilităţi sau prestări de servicii (Electrica, E-on Gaz, Apaserv, firme de deratizare şi dezinsecţie, etc.) şi care, sub pretextul efectuării unor verificări, controale, revizii, solicită diverse sume de bani, reprezentând contravaloarea „serviciilor prestate”.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, poliţiştii vă recomandă să:
•nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie;
•nu comunicaţi şi nu trimiteţi date personale sau copii după C.I., buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax;
•nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt produs, la care aţi fost anunţat câştigător;
•nu furnizaţi date personale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi.

Reamintim faptul că reprezentanţii societăţilor comerciale care organizează diverse concursuri cu premii, nu solicită date personale şi nici sume de bani. În ceea ce priveşte reprezentanţii societăţilor de furnizare utilităţi, aceştia nu solicită achitarea de sume de bani pe loc, întrucât acestea sunt regăsite în factura lunii următoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.