Filmul complet al rearestării autorului accidentului mortal de la Turulung

Tânărul Vasile Florin Cionca – şoferul care a omorat involuntar cu maşina un copil de 6 ani şi pe tatăl acestuia pe un trotuar din Turulung – a primit azi de la instanţa Tribunalului Satu Mare un mandat de arestare preventivă de 29 de zile, urmând a fi cercetat şi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de omor din culpă.

Potrivit comunicatului de presă a l IPJ referitor la fapta tanărului, în data de 1 august a.c., la Turulung, pe fondul vitezei excesive, autoturismul Audi, condus de Vasile Cionca (23 ani) a parasit partea carosabila si i-a accidentat mortal pe Franczia Gabor (36 ani) si pe fiul acestuia, Szabolcs (6 ani). Moartea celor doi a îndurerat întreaga comună, existând chiar reacţii violente ale unor locuitori care ar fi vrut să incendieze autoturismul “Audi” într-o încercare – dictată de disperare şi revoltă – de a se răzbuna pe şofer. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru calmarea relativă a spiritelor.

Atacarea cu recurs motivat

După producerea teribilului accident, şoferul a fost obligat să dea declaraţii prin care să explice, din punctul lui de vedere, cum s-a întâmplat totul, în ziua de 2 august fiind reţinut pentru 24 de ore în arestul IPJ Satu Mare. În ziua următoare, el a fost prezentat instanţei Judecătoriei Satu Mare cu propunerea de arestare preventivă, propunere care nu a fost acceptată de instanţă, dar lui Vasile Florin Cionca i s-a interzis să părăsească localitatea. El a iesit marţi din arest. Împotriva sentinţei Judecătoriei Satu Mare – prin care se dispunea cercetarea şi judecarea în stare de libertate a şoferului care prin imprudenţa lui a curmat două vieţi -, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a făcut recurs. “Noi am motivat recursul prin pericolul social concret pe care îl reprezintă inculpatul, dată fiind, în situaţia concretă de faţă, modalitatea nesăbuită de săvârşire a faptei – avea viteză foarte mare tocmai în interiorul localităţii ! -, astfel că am considerat absolut necesar inclusiv să motivăm recursul prin faptul că lăsarea inculpatului în libertate poate induce cetăţenilor temerea de a putea fi lovit oricând cu maşina chiar şi pe trotuar, un spaţiu care ar trebui să-i ofere siguranţă”, a declarat pentru Sătmăreanul.net Ana Rusu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

Cionca susţine că avea 70-80 km/oră

Ieri, cu începere de la ora 13, completul de 3 judecători (preşedinte: magistratul Remus Nemeş) a început judecarea recursului. Din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare a participat procurorul Dumitru Miclea. La început, instanţa l-a audiat pe tânărul Vasile Florin Cionca, vizibil marcat atât de faptul că a omorât involuntar doi oameni, cât şi de prezenţa în faţa magistraţilor. Apărătorul său a fost avocatul Daniel Ghiriti. Răspunzând la întrebările preşedintelui instanţei, şoferul a afirmat că avea o viteză de aproximativ 70-80 km/oră înainte de producerea accidentului, că nu reţine să fi văzut vreun indicator cu restricţie de viteză şi că nu se grăbea, dorind doar să ajungă acasă la Tarna Mare. “Am derapat, am tras un pic dreapta de volan pentru că din faţă venea o maşină care depăşise un pic linia de demarcaţie de la mijlocul drumului, am intrat cu roata dreaptă pe acostament şi apoi… s-a intâmplat…”, a zis Vasile Florin Cionca. El a mai afirmat că îşi luase permisul de conducere în urmă cu aproximativ 2 ani, în timp ce muncea cu forme legale în Italia.

“Să se ţină cont de lege, nu de morală !”

După audierea lui Vasile Cionca, procurorul Dumitru Miclea a expus clar şi răspicat motivele pentru care susţine recursul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare împotriva sentinţei Judecătoriei Satu Mare prin care inculpatul era lăsat liber. “Susţin în totalitate motivele pe care se întemeiază acest recurs deoarece prima instanţă a pronunţat o hotărâre netemeinică raportat la situaţia concretă: depăşirea cu mult a vitezei în localitate, neadaptarea la condiţiile concrete de drum, deci nerespectarea gravă a legislaţiei în domeniul circulaţiei rutiere, ceea ce a condus la producerea accidentului cu două victime care au decedat. Considerăm că infracţiunea a fost comisă doar din vina inculpatului şi asta a dus la pierderea a două vieţi omeneşti. Chiar dacă pentru infracţiunile comise din culpă, cum e cazul de faţă, Codul penal are anumite prevederi oarecum mai blânde, mai speciale, nu se poate trece cu vederea impactul social pe care lăsarea în libertate a inculpatului l-ar avea în localitatea în care au trăit victimele şi considerăm că trebuie să se dea un exemplu limpede în ceea ce priveşte sancţionarea de către instanţă a imprudenţei în folosirea autoturismelor pe drumurile publice. Astfel că este evident că sunt întrunite condiţiile legale pentru arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului”, a afirmat procurorul Dumitru Miclea.
În schimb, după cum dealtfel era şi de aşteptat, avocatul apărător – Daniel Ghiriti – a solicitat instanţei Tribunalului Satu Mare respingerea recursului făcut împotriva clientului său şi menţinerea sentinţei iniţiale, aceea a Judecătoriei Satu Mare. “Vă rog să constataţi că nu există nici un pericol social concret al faptei, aşa cum pretinde reprezentantul Parchetului. Prin toată această presiune a opiniei publice şi prin presiunea mass-media care a relatat despre ceea ce s-a intâmplat, s-a imprimat în conştiinţa publică doar potenţialul pericol social, adică nu cel real. Dar presiunea publică nu trebuie să afecteze decizia Tribunalului ! Vă rog să ţineţi cont de faptul că inculpatul nu are antecedente penale, nu a consumat deloc alcool şi efectiv nu are cum să reprezinte vreun pericol lăsarea lui în stare de libertate. Nu văd unde anume ar fi, concret, prevenţia dacă se ia în considerare faptul că aproape întreg probatoriul în cauză este deja făcut, inculpatul este prezent şi acum şi nu are intenţia să se sustragă de la judecată şi – mai mult – este dispus să repare toate prejudiciile morale şi materiale ale familiei îndoliate a victimelor. De asemenea, vă rog să luaţi în considerare atât practica judiciară a Tribunalului Satu Mare şi a Curţii de Apel Oradea, cât şi jurisprudenţa europeană în domeniu, pentru că în general în astfel de cazuri pedeapsa aplicată este condamnarea cu suspendare şi prin urmare în cazul clientului meu nu există deloc indicii sau date de natură a crea impresia că el ar încerca să se sustragă judecăţii sau să denatureze probele existente la dosar sau să influenţeze martorii. Vă rog, onorată instanţă, să nu puneţi semnul egal între legalitate şi moralitate ! Din punct de vedere legal, respingerea recursului Parchetului este justificată şi temeinică – e adevărat că nu este morală, dacă se mai poate vorbi de morală într-o asemenea împrejurare tragică ! Dar respingerea recursului şi judecarea în libertate a clientului meu este o decizie care se încadrează perfect în litera şi spiritul legii, dincolo de percepţia opiniei publice. Nu în ultimul rând, aş sublinia în faţa dumneavoastră că el recunoaşte în totalitate şi regretă cu adevărat sincer tot ceea ce s-a întâmplat… Datorită acestor motive, vă solicit respingerea recursului formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare” – a pledat avocatul Daniel Ghiriti.

Arestat pentru 29 de zile

Şedinţa de judecată s-a încheiat la ora 13,40 – instanţa s-a retras pentru deliberări. După mai bine de o oră, magistratul Remus Nemeş a dat citire deciziei Tribunalului Satu Mare de admitere a recursului şi, prin urmare, Vasile Florin Cionca a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. trei poliţişti de la arestul IPJ sosiseră în “sala paşilor pierduţi” cu aproximativ 10 minute înainte de momentul în care a fost făcută cunoscută decizia Tribunalului, ei fiind cei care i-au şi pus cătuşele lui Vasile Cionca, urmăriţi de ochii înlăcrimaţi ai părinţilor tânărului. Avocatul Daniel Ghiriti a declarat pentru Sătmăreanul.net că va formula o cerere de eliberare sub control judiciar sau pe cauţiune a clientului său.

Dorin Prunilă

Un Comentariu la "Filmul complet al rearestării autorului accidentului mortal de la Turulung"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.