Pentru 42% dintre români Soarele se învârte în jurul Pământului

Aşa rezultă dintr-un studiu extrem de elaborat al Facultăţi de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti intitulat STISOC şi care a fost dat publicităţii oficial pe data de 30 iulie a acestui an. Conform celor declarate de către iniţiatori: “Cercetarea sociologică STISOC este focalizată pe stocul public de cunoaştere ştiinţifică şi pe atitudinile publicului faţă de ştiinţă. Am avut în vedere şi informaţii despre: credinţe şi practici religioase, cunoaştere şi atitudini referitoare la superstiţii, pseudo-ştiinţe şi para-ştiinţe, cunoştinţe specifice despre corpul uman şi despre practici de apărare a sănătăţii.

Investigaţia este sociologică, bazată pe date de anchetă, şi vizează cunoştinţe, credinţe, atitudini şi opinii, adică moduri de constituire a universurilor subiective ale publicului românesc contemporan asociate domeniilor de viaţă şi cunoaştere menţionate. Întrucât investigaţii, parţial similare, au fost realizate şi în alte ţări, mai ales europene, posibilităţile de comparare au fost la îndemână şi nu am ezitat să le invocăm şi să le prezentăm.

Importanţa datelor şi informaţiilor din acest proiect pentru politicile publice ce privesc ştiinţa este remarcabilă. Pe de o parte, oferim şansa unei mai bune înţelegeri a stocului public de cunoaştere ştiinţifică din România contemporană: de câtă cunoaştere ştiinţifică factuală dispune publicul românesc în comparaţie cu cel european? care sunt raporturile dintre cunoaşterea ştiinţifică, credinţele religioase şi practicile superstiţioase – sau dintre cultura ştiinţifică şi cultura noastră generală? ce atitudini faţă de ştiinţă sunt dominante în publicul românesc? Pe de altă parte, politicile publice privind ştiinţa şi aplicarea lor sunt în cea mai mare parte finanţate din fonduri publice. Este publicul românesc înclinat să sprijine autorităţile publice care investesc în cercetarea ştiinţifică? “

Nu are rostă să o lungim foarte mult pentru că studiul este mai mult decât clar aşă că o să vă invităm să frunzăriţi studiul, care, vă avertizăm, este extrem de consistent dând click aici.

Un Comentariu la "Pentru 42% dintre români Soarele se învârte în jurul Pământului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.