FESTIVALUL PRUNELOR – ziua a doua, cu chef european

După ce alaltăieri s-a ţinut partea mai mult seminaristico-teoretică despre tot ceea ce înseamnă –  din punct de vedere economic, social , cultural-comunicaţional – producerea şi degustarea civilizată a pălincii  şi a produselor alimentare tradiţionale din categoria patrimonială denumită inspirat “BUCĂTĂRIA BUNICII”,  ieri la Atelierele ZETEA din Medieşu Aurit s-a desfăşurat ceea ce s-ar putea numi, fără teama de a greşi prea  mult, partea degustativo-gastronomico-muzicală a manifestării organizate de Camera de comerţ Satu Mare sub  titulatura de “FESTIVALUL PRUNELOR”.

Toţi participanţii (aproximativ 350-400 de persoane, per total) au avut prilejul fericit de a degusta o  sumedenie de sortimente de pălincă provenită de la producători care respectă cu stricteţe reţetele tradiţionale  din Ţara Oaşului, zona Codrului, Maramureş – evident, pe lângă cea oferită de gazda evenimentului, Silviu Zetea.  Dar ceea ce a făcut deliciul consistent al tuturor celor prezenţi la ziua a doua a “FESTIVALULUI PRUNELOR” a  fost diversitatea şi gustul savuros al produselor gastronomice oferite cu inima largă de expozanţii din Chegea,  Bogdand, Urziceni, Cehal, Negreşti Oaş, precum şi din cateva localităţi din Ungaria. De la magiun de prune din  Chegea, “dereie”, chec, clătite, cozonac cu magiun de prune, compot de prune, Beleş de Bogdand cu varză,  cartofi, brânză si magiun, ştrudli, gogoşi cu magiun, plăcinte de multe feluri şi gusturi, “boace” cu păsat, pâine  de grâu, pâine de mălai, brânzoici, “gomboţ” cu prune şi turtă dulce, până la sarmale, gulaş şi ciolan afumat –  totul te îmbia să te înscrii cu abnegaţie la generalizatul concurs neoficial de “îndopat-viteză în mod civilizat”.

Marea majoritate a produselor erau “confecţionate” direct la faţa locului, însuşi “procesul tehnologic” pus in practică de femei şi bărbaţi imbrăcaţi în costumele specifice fiecărei localităţi de baştină fiind un spectacol în sine. “Antrenul” a fost menţinut mereu prin alternanţa pe scenă a unui număr semnificativ de formaţii de muzică populară şi de dansuri tradiţionale din Ţara Oaşului, din Codru, din zona Someşului si din judeţul ungar învecinat, Szatmar+Bereg. Interpreţi Maria Tripon, formaţia de muzica etno  “ Sânzienele”, ansamblul folcloric “Ceatăra” din Carei, ansamblul folcloric Szabolcs Néptánc Együttes din judeţul Szabolcs Szatmar Bereg şi omniprezentul ansamblu folcloric „ Cununiţa „ din Satu Mare au conferit întregii manifestări de la Medieşu Aurit un puternic caracter cultural.

Spre deosebire de toate manifestările cu mare afluenţă de public care au avut loc în judeţ, “FESTIVALUL PRUNELOR” a fost un exemplu extraordinar de civilitate, bun-simţ şi comunicare inter-culturală. Toată ziua, oricât te-ai fi zgâit in jur cu ochi de cârcotaş profesionist, nu se putea vedea nicăieri mizerie, sticle goale şi nici măcar vreun nesimţit de chiştoc de ţigară nu se zărea. Toţi oamenii se distrau, mâncau şi degustau pălinci sau bere intr-un deplin respect reciproc. Realmente, se poate concluziona că la Medieşu Aurit s-au făcut paşi serioşi spre ceea ce înseamnă “consumul cultural al pălincii” (expresie pe care au insistat şi ieri foarte mult oaspeţii unguri din cadrul “ORDINULUI CAVALERILOR PĂLINCII” .

Un exemplu de nesimţire crasă – primarul Robaş din Medieş

La manifestările populare de ieri au participat şi înalte feţe birocratice ale judeţului Satu Mare: prefectul Radu Giurcă, deputatul PD-L Ioan Holdiş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef, fostul ministru Ovidiu Silaghi, consilierul şi omul de afaceri sătmărean Sorin Ghilea. La un moment dat, toţi aceştia stăteau relaxaţi la aceeaşi masă, ceea ce a fost un frumos semnal că adversităţile politice nu trebuie – in mod normal şi civilizat – să conducă la adversităţi de ordin personal. Oricum, a sărit în ochi faptul că la “FESTIVALUL PRUNELOR” de la Medieşu Aurit nu a participat nici măcar un pesedist si că nici nu a trecut pe acolo primarul pedelist al comunei Medieşu Aurit, Gheorghe Robaş. Mai mult decât atâta, el a interzis categoric angajaţilor din Primăria Medieş sa îşi arate ochii la manifestarea organizata în curtea rivalului său politic, Silviu Zetea…

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.