Hrană ieftină, dar consistentă pentru deţinuţi

Cu un buget subtanţial redus faţă de anul trecut, reprezentanţii Penitenciarului Satu Mare au trecut cu bine peste primele şase luni ale acestui an. S-a încercat reducerea cheltuielilor şi încadrarea în bugetul existent. Pe lângă econimiile făcute la cheltuilelile materiale, conducerea Penitenciarului a decis economisirea şi la capitolul hrană a deţinuţilor. „Normele de hrănire s-au redus valoric, dar caloric au rămas aceleaşi ”, a declarat directorul Penitenciarului Ioan Iuga.
Potrivit bilanţului activităţii Penitenciarului Satu Mare, bugetul instituţiei alocat pe acest an depăşeşte 9.600.000 de lei.

La capitolul economii intră şi hrana deţinuţilor. Dacă valoarea financiară a normei de hrană era în luna ianuarie 4,44 lei, în luna iunie valoarea financiară a fost scăzută la 3,19 lei.  Au fost reduse şi anumite cheltuili bugetare materiale, dar care să nu afecteze drepturile deţinuţilor.
“Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut activitatea Penitenciarului pe primul semestru al anului 2010, s-a desfăşurat în condiţii bune. Singura problemă este acest deficit de buget, care se resfrânge şi asupra activităţii penitenciarului, dar nu putem să reducem toate drepturile prevăzute de lege pentru persoanele private de libertate “ a declarat Ioan Iuga.

Conducerea instituţiei a precizat că există datorii la furnizori din luna mai în valoare de 208.000 de lei.  În ceea ce priveşte personalul, instituţia Penitenciarului din Satu Mare la sfârşitul semestrului I 2010 au fost  încadrate 38 posturi de ofiţeri şi 134 de posturi de agenţi , statul fiind încadrat  cu un total de 175 de posturi, în  procent de 72,91 % urmând ca de luna viitoare să mai facă angajări în sistemul sanitar din Penitenciar, în urma pensionării a 4 cadre medicale.

În acest an s-au adus modificări la legislaţia în vigoare a Penitenciarelor, două dintre noile legi apărute face referire la învăţământul obligatoriu al persoanelor private de libertate, iar unele dintre abaterile deţinuţilor vor fi considerate infracţiuni, ce se pedepsesc cu prelungirea termenului de execuţie a pedepsei. Introducerea de obiecte, bunuri, substanţe toxice şi droguri în penitenciar se consideră infracţiune şi se sancţionează cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani atât pentru deţinuţi, cât şi pentru angajaţii instituţiei.

În semestrul I al acestui an 39, 84% dintre deţinuţi au fost folosiţi la muncă, iar 18,50 au fost plătiţi.  Au fost finalizate 3 cursuri de calificare.  în meseriile de „Tâmplar, dulgher, parchetar” – 11 persoane private de libertate au absolvit ac curs, „Legumicultor – lucrător în cultura plantelor” – 13 persoane private de libertate absolvente „Lucrător în structuri pentru construcţii” – 13 persoane private de libertate absolvente , astfel încât în semestrul I  2010 Penitenciarul Satu Mare are 37 persoane private de libertate calificate într-o meserie
în semestrul I 2010 a fost organizata Bursa locurilor de munca pentru persoanele private de libertate, activitate organizată în colaborare cu AJOFM Satu Mare. La activitate au participat 5 societăţi comerciale, iar 4 deţinuţi au fost angajaţi după eliberarea din detenţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.