Fanfara franţuzească în buricu’ târgului

Poate cititorii mai tineri nu ştiu, dar în urmă cu 20 de ani (la o juma’ de an după Revoluţia din decembrie 1989), Halmeul s-a “încuscrit” – termenul oficial şi pompos e “înfrăţit”, dar aţi prins ideea, nu ? – cu o frumoasa comună franţuzească: Saint Marcel de Valence (regiunea Drone).

Francezii au venit de departe, tocma’ din Franţa, să aducă o mulţime de ajutoare pentru comuna Halmeu, aşa că s-au întâlnit, s-au plăcut, s-au încuscrit şi chiar au creat şi o Asociaţie de prietenie Halmeu- St.Marcel de Valence. Îndeosebi prin intermediul acestei asociaţii, francezii şi halmeienii fac schimb anual de vizite, prietenii, pălinci şi caldură sufletească. Anul ăsta – dupa cum a declarat pentru Sătmareanul.net doctorul Victor Rognean (vicepreşedinte la asociaţia pomenită mai sus) – ” se împlinesc 20 de ani de la înfrăţire. Francezii au venit la halmeu de o saptamană, am fost cu ei în excursii prin judeţul Satu Mare şi prin Maramureş, iar azi i-am adus şi la prefect. După vizita protocolara la dl. Giurca, formaţia de fanfară a ţinut să ofere un mic spectacol pentru sătmăreni, în semn de apreciere şi apropiere omenească”.

Într-adevar, formaţia frantuzească de fanfară – cu nume cam spanioloid, “Los Chicos” – a încantat şi distrat în special puştimea prezentă în zona centrală a municipiului, ieri în jurul orelor 15:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.