Avem maşini, dar nu avem ce pune în rezervor

Avem maşini, dar nu avem ce pune în rezervor” a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Ioan Sabău, argumentând scăderea acţiunilor de inspecţie fiscală în domeniul produselor accizabile în 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi scăderea bunurilor confiscate, cu precădere la ţigări.

Deşi volumul încasărilor la bugetul de stat din activitatea vamală este mai mare cu 150% pe 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, totuşi acţiunile de inspecţie fiscală în domeniul produselor accizabile în 2010 a fost în scădere faţă de 2009. Acţiunile de control inopinat au fost doar 16 în 2010, faţă de 73 cât s-au efectuat în 2009. Numărul sancţiunilor aplicate în 2010 au fost în număr de 14 faţă de 47 câte au fost în 2009, iar valoarea amenzilor în valoare de 34.000 de lei a fost în scădere faţă de 2009 când valoarea amenzilor a fost de peste 65.000 de lei. De asemenea cantitatea de ţigarete confiscată pe 2010 este considerabil mai mică faţă de cea din 2009. În primul semestru al anului trecut au fost confiscate peste 5 milioane de fire de ţigarete, faţă de 3.500.000 de fire în 2010.
Ioan Sabău, directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a declarat că, pe lângă schimbările legislative apărute în acest an, unul din motivele pentru care se înregistrează această scădere se datorează şi metodelor inventive ale contrabandiştilor, care uneori îi iau prin surprindere pe inspectorii vamali, unele transporturi cu ţigari trecând practic neobservate.

Tot în cadrul Şedinţei Colegiului Prefectural, Directorul Finanţelor Publice, Dan Maier a prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe  primele 6 luni ale acestui an. Directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea a ridicat problema evaziunii fiscale practicată de societăţile agricole. Viorel Pintea a dat exemplul a doi agenţi agricoli din zona Careiului care doreau să vândă 400 de tone de grâu, mai multe societăţi agricole fiind dispuse să îl cumpere, dar fără facturi.
Dan Maier a declarat că este cunoscut faptul că societăţile agricole fac evaziune fiscală pentru a supravieţui pe piaţă, şi că va fi pusă în aplicare o nouă reglementare legală privind taxarea inversă, care va intra în vigoare după ce Comisia Europeană îşi va da acceptul. Prin taxarea inversă se speră reducerea evaziunii fiscale în rândul acestor societăţi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.