Primăriile din judeţ reclamate la grămadă la Avocatul Poporului

Azi, 28 iulie a.c., la camera 16 de la parterul Prefecturii Satu Mare s-au desfăşurat, timp de câteva ore, audienţele AVOCATULUI POPORULUI pentru sătmărenii din judeţ. De fapt, în teritoriu această instituţie (fundamentală într-o democraţie reală) este reprezentată de Biroul Teritorial Oradea, prin expertul coordonator Alina Laura Olah-Avram şi colega ei Mia Daniela Pantiş.

Azi au fost 28 de persoane în audienţă, fiind înregistrate 22 de petiţii care, potrivit celor declarate pentru Satmareanul.net de expertul coordonator: “urmează a fi analizate cu atenţie fiecare în parte, mai ales că majoritatea cetăţenilor care au fost acum la noi reclamă probleme legate în special de nerespectarea dreptului de proprietate. Este adevărat ca au existat şi reclamaţii legate de litigii între persoane particulare sau în legătura cu unele cazuri care sunt în prezent pe rolul instanţelor de judecată – acestea însă nu sunt de competenţa Avocatului Poporului.”

Mia Daniela Pantiş ne-a spus că cele mai multe reclamaţii legate de nerespectarea dreptului de proprietate sunt îndreptate împotriva unor primării din judeţ, “fiind vorba în special de Primăria Satu Mare, dar şi de cele din Botiz, Acâş, Odoreu, Sanislău, Vetiş, Carei. De asemenea, a fost reclamată Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.”

“În urma audienţelor desfăşurate luna trecută, în 30 iunie, au fost deschise de Avocatul poporului 8 dosare, dar acestea încă nu au fost finalizate. Celelalte 8 petiţii depuse tot luna trecută au primit răspuns în sensul că problemele semnalate nu erau de competenţa instituţiei Avocatul Poporului”, declară Laura Alina Olah-Avram. Şi tot dânsa a ţinut să afirme că în Satu Mare există în mod evident o mult mai bună colaborare cu presa, spre folosul cetăţenilor care vor să işi apere drepturile lezate de diferite instituţii ale statului.

Reamintim cititorilor noştri că se poate adresa instituţiei Avocatul Poporului orice persoană fizică ce se consideră lezată într-un drept al său de către o autoritate publică, excepţia fiind doar autoritatea judecătorească (aia care, ce-i drept, este destul de huiduită de oameni din motive mai mult sau mai puţin întemeiate). Astfel, toţi cei care vor să depună o reclamaţie/petiţie trebuie să ştie că aceasta va cuprinde obligatoriu informaţii complete cu privire la datele de identificare ale persoanei lezate (nume, prenume, domiciliu), drepturile şi libertăţile încălcate, descrierea amănunţită a faptelor invocate în argumentarea reclamaţiei, denumirea exactă a autorităţii reclamate, dovada întârzierii sau refuzul administraţiei publice de a soluţiona cererea, menţiunea obligatorie dacă petiţia face obiectul unei cauze aflate pe rolul instanţei judecătoreşti sau dacă a format obiectul unei judecăţi şi mentionarea obligatorie a autorităţilor publice care au fost sesizate anterior. Totodată la această cerere se vor anexa toate actele posibile doveditoare, în copie. Luna viitoare – adică în august -, audienţele Avocatului Poporului nu se vor ţine din motive obiective de … concediu.  Dar vor fi reluate în luna septembrie.

Dorin Prunilă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.