Zeci de absolvenţi de liceu nu şi-au putut depunde actele necesare la AJOFM pentru a beneficia de şomaj, deoarece conducerile mai multor şcoli din municipiu nu au scris perioada când elevii şi-au dat ultimul examen de absolvire. Drept urmare proaspeţii absolvenţi au fost purtaţi, cum e vorba în popor: de la Ana la Caiafa. Practic aceştia au mers din nou la liceu pentru a li se trece perioada absolvirii, apoi s-au întors la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu dovada că într-adevăr au absolvit. După atâtea plimbări unii dintre elevi au devenit nemulţumiţi, comentând pe holurile instituţiei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea absolvenţilor de liceu, de facultate sau de şcoli profesionale se face începând cu 1 a lunii următoare absolvirii cursurilor. Conducerile liceelor Kölcsey Ferenc, a liceului Ion I. C. Brătianu şi conducerea Liceului Economic Gheorghe Dragoş din municipiu nu au menţionat perioada în care elevii au dat examenele, punându-i pe angajaţii AJOFM în imposibilitatea de a-i înregistra pe liceeni în bazele de date. Soluţia a fost ca absolvenţii să se întoarcă la liceu şi să roage reprezentanţii şcolilor să le menţioenze perioadele necesare, apoi să se întoarcă la AJOFM, exerciţiu bun pentru a învăţa ce înseamnă birocraţia din România. Mulţi dintre absolvenţi şi-au arătat nemulţumirea pe holurile instituţiei AJOFM, dar pentru a beneficia de şomaj au fost nevoiţi să facă în tocmai cum li s-a spus.
Valoarea indemnizaţiei de şomaj oferită pe o perioadă de 6 luni de zile ar trebuit să fie de 300 de lei, dar în urma aplicării măsurilor de austeritate luate de Guvern, suma a fost diminuată cu 15%, în prezent absolvenţii beneficiind de 255 de lei lunar.
Abosvenţii de facultate, liceu sau şcoli profesionale sau speciale, sunt obligaţi ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii să se prezinte la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cei care nu se prezintă în 60 de zile nu vor primi indemnizaţia de şomaj.
Actele necesare pentru luarea în evidenţă la AJOFM sunt: documentele de studiu în original şi copie, cartea de identitate în original şi copie, adeverinţa medicală de unde să rezulte că este apt de muncă.
Până în prezent 120 de absolvenţi de facultate şi şcoli profesionale au fost înscrişi în evidenţele AJOFM pentru a beneficia de şomaj, aceştia sunt: 55 din Satu Mare, 44 din Turţ, 13 din Carei, 7 din Negreşti Oaşi şi 2 din Tăşnad.