Cascada cailor – pt. sătmărenii iubitorii de munte

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România şi cea mai mare cascadă a Munţilor Carpaţi. Formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea staţiunii turistice Borşa(jud. Maramureş). Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un cerc glaciar şi de acolo se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 de metrii apoi 20 de metrii şi din nou 40 de metrii. Aflată la altitudinea de 1300 m, cascada are o înalţime de 90 – 97 de metri şi o înclinaţie între 45 şi 100 de grade.

Accesul spre cascadă este facil: fie pe jos de la Borşa pe o potecă, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa.

Dacă optaţi pentru traseul cu telescaunul, de la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Iar dacă vreţi să mergeţi din staţiunea Borşa Traseul către Cascada cailor durează aproximativ 60 minute. Datorită traseului abrupt zona nu este prea frecventată de turişti, în consecinţă rezultând o natură splendidă şi fără gunoaie. Traseul spre Cascada cailor este marcat cu un triunghi colorat în roşu.

Ca orice cascadă care se respectă şi asta a borşenilor are legenda ei, dar cu mai multe variante:
1. Numele cascadei vine de la o herghelie de cai care a ajuns aici de pe tarâmul celălalt. Nu se ştie cine şi de ce au fost trimişi caii pe capul borşenilor şi cum au interacţionat unii cu alţii dar mi-am propus să mă deplasez în zonă şi să aflu mai multe despre această legendă.
2. A doua variantă spune că o herghelie de cai sălbatici a căzut, cu multe sute de  ani în urmă, în hăul cascadei, caii fiind urmăriţi de urşii numeroşi şi flămânzi care au colindat şi stăpânit crestele şi pădurile borşene.
3.  Varianta a treia arată că,  în urmă cu sute de ani, pe vremea năvălirilor tătare de pe la 1200 şi ceva, o herghelie formată din cei mai frumoşi cai ai borşenilor s-a aruncat de pe stâncile golaşe pentru a nu cădea în mâna năvălitorilor. Pe vremea aceea, borşenii îşi iubeau caii nespus şi era o fală mare să ai cel mai frumos şi aprig cal.

Dacă după tot ce v-am povestit mai staţi pe gânduri, vă mai spunem că:

–    Distanţa Satu Mare – Borşa este de 183 km
–    Cu maşina face-ţi aproximativ : 03 ore
–    Cazarea costă între :20 – 80 lei cameră single, 50 – 100 lei cameră dublă

Noi am găsit cea mai ieftină cazare: 50 lei camera dublă matrimonială Pensiunea Raluca, cu internet, televizor…etc.
Cea mai scumpă: 100 lei camera dublă matrimonială Pensiunea Vaduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.