Fragment dintr-un cod de legi vechi de 3.700 de ani

Un fragment dintr-un cod de legi vechi de circa 3.700 de ani, asemănător celebrului Cod al lui Hammurabi, a fost descoperit în nordul Israelului, aceasta fiind pentru prima dată când un astfel de obiect este găsit în afara Mesopotamiei.

“Aceasta este pentru prima oară când un fragment dintr-un cod de lege este descoperit în Ţara Sfântă şi, totodată, în afara Mesopotamiei”, a declarat autorul acestei descoperiri, arheologul Ammon Ben-Tor, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Acest fragment de cod este cu zece secole mai vechi decât presupusa dată la care a fost redactată Biblia (secolul al VII-lea î.e.n.).

Arheologul israelian a precizat că este vorba de un mic fragment de argilă (2 x 1,5 centimetri) gravat cu litere cuneiforme, în limba acadiană, dispuse pe patru rânduri, foarte strânse, pe ambele feţe ale tăbliţei. Fragmentul a fost descoperit în urmă cu câteva zile, în situl oraşului Hazor din nordul Israelului.

“Textul se referă la regulile care guvernează raporturile dintre stăpâni şi sclavi”, a precizat profesorul Wayne Horowitz, însărcinat cu decriptarea mesajului. “Aceste rânduri, care au în mod cert un conţinut juridic, confirmă legăturile dintre regatul Hazor şi regatele din Siria de Nord”, a adăugat el.

Situat în nordul Galileei, Hazor a fost unul dintre oraşele principale din Cornul Abundenţei, în epoca bronzului. Aflat pe drumul care duce din Egipt către Asia, Hazor făcea comerţ cu cositor cu oraşele din Babilon şi din Siria. Hazor întreţinea legături politice şi economice foarte strânse cu Mesopotamia – regatul dintre fluviile Tigru şi Eufrat (Irak şi nord-estul Siriei din zilele noastre).

Hazor a înflorit în jurul anilor 1700 î.e.n. şi a fost cel mai mare sit fortificat din Israel în timpul perioadei israelite (secolul al IX-lea î.e.n.). În Biblie, Hazor este menţionat ca fiind “liderul tuturor acestor regate” cananeene.

Codul lui Hammurabi (redactat în jurul anului 1750 î.e.n.) este unul dintre cele mai vechi coduri de legi, fiind, totodată, primul care a fost descoperit complet. Acest text babilonian non-religios, dar de inspiraţie divină, realizat în timpul domniei regelui Hammurabi, extinde până în domeniul juridic implicaţiile pe care le-au avut opera militară şi cea politică ale fondatorului regatului Babilonului. Codul lui Hammurabi este expus la Muzeul Luvru din Paris, iar o copie a acestuia este expusă la Muzeul arheologic din Teheran (Iran).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.